Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat III.

Ablakfelújítás – Mi mit jelent lakások esetén? Segítő szómagyarázat

Hazánkban sok hirdető és időnként néhány ingatlanos is tévesen használja a kifejezéseket. Mi most néhány kifejezést megpróbálunk tisztázni, hogy mind a vevő, mind az előadó egyformán tudjon gondolkodni. Cikkünk első részét erre, második részét erre találja meg.

Panelház, tömbház

A panelház előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. Általában beépített konyhabútorral, beépített szekrényekkel készült lakások találhatóak benne. Magyarországra jellemző a vakolt falú, 4–5 emeletes, három lépcsőházas paneltömb. Ezek a lakások többségében kétszobásak, átlagosan 45–55 négyzetméter alapterületűek. A 8–10 emeletes panelházakban lift is van, jellemző, hogy kettőnél több tömb van összeépítve. Ezekben kisebb garzon vagy közepes és nagyobb lakások vannak. Erkéllyel, loggiával, franciaerkéllyel vagy ezek nélkül. A panelházak körül lehet játszótér, parkoló, a bekerített udvarú panelház elég ritka.

Társasház, lakópark

A társasházak általában téglából épülnek, 2, 3 vagy 4 emeletesek, és vannak benne tetőtéri lakások is. Bekerített közös udvaruk van, de a földszinti lakásokhoz saját elkerített kis udvar is tartozhat. Lehet a házak alatt mélygarázs vagy a közös udvaron szabad kocsibeálló. Ha bekerített területen van egy nagyobb társasház, elképzelhető a saját portaszolgálat vagy az éjszakai őrzés is, de van ahol játszótér és homokozó is ki van alakítva a gyerekeknek, és padok a felnőttek részére. A társasházi lakásokban is kisebb és nagyobb lakások vannak, itt is lehet erkélyes vagy loggiás a lakás.

Sorház

A sorházak (vagy más néven: csoportos családi ház, csoportház, láncház) egymáshoz épített egyforma kinézetű házak, általában elől kicsi előkertjük, a ház mögött pedig nagyobb saját udvaruk van, kertkapcsolattal. Házanként tartozhat hozzájuk garázs vagy fedett kocsibeálló, ilyenkor az választja el a házakat egymástól. Egy vagy kétszintesek, vagy beépített padlástérrel rendelkeznek. Lehet teraszuk is, melyről az udvarra léphetünk.

Kertkapcsolat

Társasházak földszinti lakásainál alkalmazzák a kertkapcsolatot, ilyenkor kis kerítéssel, de van, ahol csak dísznövényekkel választják el a kerteket, saját kis udvart.

A sorházi kertkapcsolatnál általában normál magasságú kerítést alkalmaznak vagy olyan térelválasztókat, amin keresztül a szomszéd nem lát át az udvarba. Ezek a kertek vagy inkább udvarok általában keskenyek, és hosszúkásak, de ugyanolyan szélesek, mint maga a ház, amihez tartoznak. Elfér benne egy két kerti bútor, napozóágy, kerti grill, vagy lugas, de ha elég hosszú, még saját kis veteményes kertet is lehet benne készíteni.

Családi ház

A családi házak mára már nagyon változók. Vannak a hagyományos kocka kinézetűek és vannak beépített tetőteres, 1-2 emeletes, vagy épp széles, két- vagy többgenerációs típusok is. A családi házak kertes házak is, kerttel, udvarral, növényekkel. Különálló vagy a házhoz vagy épp a ház alá épített garázzsal, vagy az udvaron fedett kocsibeállóval. Lehet alatta pince, udvarában melléképület, nyári konyha, műhely, tároló, vagy akár állattartásra alkalmas ól. Kerti grill, vagy kis faház, medence, vagy akár mászóka és homokozó is.

Ha további információkra lenne szüksége, olvassa el cikkünk előzményeit itt, illetve itt, de facebookos oldalunkat is jó szívvel ajánljuk!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...