Mielőtt belevágna…

A lakásfelújítás menete

Rendje, menete van a lakásfelújításnak éppúgy, mint annyi más dolognak az életünkben. Előbb meglátjuk, megszeretjük, meghódítjuk; majd elvesszük feleségül, gyereket szül, és együtt megöregszünk. Ahogy a házasság, bármilyen épület is gondoskodást, odafigyelést, törődést igényel. Ráadásul nem elég tenni, fontos, hogy jól is csináljuk, akkor lesz minden rendben.

Legelőször érdemes a ház, a lakás fűtését, külső és belső hőszigetelését rendbe hozni, ha szükséges. Akár gázfűtéses, vegyes tüzeléses, vagy épp központi fűtéssel rendelkező otthonunk van, meg kell nézni, rendben vannak-e a csövek, jó-e a kazán, mi újság a radiátorokkal. Ez az első, ha házfelújításba fogunk. Ezzel egy időben érdemes megvizsgálni, szükség van-e a külső szigetelést pótolni, rendbe hozni, hogy a falakon át minél kevesebb energia távozzon. Lehet, hogy meg kell fontolni tehát a vakolat cseréjét is. Ha a felújításhoz bontásra van szükség, a kőműves munkája legyen az első, amit kérünk.

Ezt követi az elektromos rendszer és a vízellátás felújítása. A csöveknek helyre van szüksége, végig kell gondolni, hol fussanak, hol van szükség a lakásban áramra, vagy vízre. A felújítás gyakran falbontással is jár, ezért érdemes előrevenni ezt a munkafázist. A villanyszerelő újrahúzza a kábeleket, és ha szükséges, új csatlakozókat telepít. Amikor a vizesblokkok készen vannak, mindenütt van áram, ahol kell és a fűtés is ideálisra van beállítva, akkor jöhetnek az ablakok.

Meg kell nézni, megfelelően záródnak-e az ablakok, jó minőségűek-e, benntartják-e a meleget, de beengedik megfelelően a fényt. Szükség van-e a fakeretek felújítására, vagy az elöregedett műanyagok teljes cseréjére. Az ablakfelújítás jóval kevesebb porral, piszokkal jár, mint mondjuk, egy falbontás, de ha van lehetőség, érdemes idevenni a felújítás rendjébe – mielőtt beszőnyegeznénk, bebútoroznánk a lakást. Később is megoldható ez persze, de akkor már külön odafigyelést, és menet közbeni takarítást igényel. Miért ne spórolhatnánk ezt meg, ha lehet?

Idekívánkozik még, ha van, a parketta csiszolása is, ide a festés, a tapétázás, a lambéria felhelyezése. Ezek a felújí tás utolsó lépcsői, mielőtt beköltöznénk az új lakásba. Festés után még a villanyszerelő befejezi a csillárok, kapcsolók és konnektorok felszerelését.

Ez után jöhetnek a bútorok, ekkor kerülnek helyükre a függönyök. Lassan kifizetünk minden mestert ekkora. Egy utolsó takarítás, szellőztetés végén hátradőlhetünk: felújított lakásban élünk.