Miért érdemes nyílászárót cserélni?

Ablakfelújítás – Miért érdemes nyílászárót cserélni?

Ma már talán senki számára nem kétséges a tény, hogy megfelelő, jó állapotú nyílászárókkal jelentősen csökkenthető a házak, lakások hőleadása. Akik szeretnének sokat spórolni, gondolkodjanak el ezen a lehetőségen. Elmondjuk, miért.

Akik cseréltek vagy felújítottak már nyílászárókat, tudják, hogy a jól megválasztott darabokkal jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni. Akik most gondolkoznak ennek lehetőségéről, vagy épp előtte állnak, nekik mindenképpen érdemes információkat gyűjteni a témában. Cégünk vezetője, Rácz Ferenc megindokolja, miért nem mindegy, milyen nyílászárók vannak beépítve egy-egy ingatlanon.

– Azok a 2006 előtt elhelyezett, műanyagok esetében gyakran nagyon rossz minőségű nyílászárók, amelyek nem felelnek meg a jelenleg érvényben lévő hatályos rendelet követelményeinek, szerintem mindenképpen renoválásra, fa ablakok esetén felújításra, legvégső esetben pedig véglegesen cserére szorulnak mind az üvegezés, mind a nyílászáró tok szerkezetének tekintetében. 

Ha nincs más lehetőség, csak az ablakcsere egy fa nyílászáró esetében, az újak tekintetében mindig az U-érték jellemzi a minőséget, az adja meg a hőátbocsátás értékét. Ennek segítségével tudjuk összehasonlítani a szerkezeteket, és így dönthetjük el, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a nyílászáró hőszigetelő képessége. A nyílászárók esetében is fontos tény, hogy a jelenlegi követelményszint jelentősen szigorodott 2018. január 1-től, hiszen a korábban megengedett 1,6 W/m²K hőátbocsátási tényező értéke 1,0 W/m²K értékre ugrik.

A régi ajtók és ablakok felületén távozó hőmennyiség közel 38 százaléka is megtakarítható a nyílászárók alapos, szakszerű felújításával vagy, ha nincs más út, cseréjével. Manapság a három légkamrás (58–62 mm beépítési mélységű) ablakok iránt a legnagyobb a kereslet. A 4–8 kamrás (70–80 mm beépítési mélységű) típusokból is széles a kínálat, igaz, ezek lényegesen drágábbak, mint a kevesebb légkamrával készültek, de természetesen jobbak is. 

A beépíthető műanyag vagy a fa keretszerkezettel rendelkező nyílászáró is tökéletes lehet, bár árkülönbség van köztük. A fa míves, bizonyított, környezetbarát, újrahasznosítható alapanyag, de kár lenne elhallgatni, hogy a műanyagok is komoly fejlődési utat jártak be az elmúlt években, de ezeknél a minőség magasabb árat is jelent.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...