Miért érdemes a nyílászárót felújítani vagy cserélni?

Ablakfelújítás – Miért érdemes a nyílászárót felújítani vagy cserélni?

A megfelelő nyílászárókkal jelentősen csökkenthető a házak, lakások hőleadása. Akik szeretnének sokat spórolni, gondolkodjanak el ezen a lehetőségen. Elmondjuk, miért.

Akik cseréltek már nyílászárókat, tudják, hogy a jól megválasztott darabokkal jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni. Akik most gondolkoznak ennek lehetőségéről, vagy épp előtte állnak, nekik mindenképpen érdemes információkat gyűjteni a témában. Miért nem mindegy, milyen nyílászárók vannak beépítve egy-egy ingatlanon?

Azok a 2006 előtt elhelyezett nyílászárók, amelyek nem felelnek meg a jelenleg érvényben lévő hatályos rendelet követelményeinek, mindenképpen felújításra, cserére szorulnak mind az üvegezés, mind a nyílászáró tokszerkezetének tekintetében.

A nyílászárók tekintetében mindig az a bizonyos U-érték jellemezi a minőséget, az adja meg a hőátbocsátás értékét. Ennek segítségével tudjuk összehasonlítani a szerkezeteket, és így dönthetjük el, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a nyílászáró hőszigetelő képessége.

A nyílászárók esetében is fontos tény, hogy a jelenlegi követelményszint jelentősen szigorodik 2018. január 1-től, hiszen a manapság megengedett 1,6 W/m²K hőátbocsátási tényező értéke 1,0 W/m²K értékre ugrik.

A régi ajtók és ablakok felületén távozó hőmennyiség közel 38 százaléka is megtakarítható a nyílászárók felújításával, cseréjével. Manapság a három légkamrás (58–62 mm beépítési mélységű) ablakok iránt a legnagyobb a kereslet. A 4–8 kamrás (70–80 mm beépítési mélységű) típusokból is széles a kínálat, igaz, ezek lényegesen drágábbak, mint a kevesebb légkamrával készültek, de természetesen jobbak is.

A beépíthető műanyag vagy a fa keretszerkezettel rendelkező nyílászáró is tökéletes lehet, bár árkülönbség van köztük. Azt is jó tudni, hogy az ablakok mellé kapott műbizonylaton általában csak az üvegezés értéke van megadva, ezt még ki kell bővíteni a keret értékével, így kapjuk a megfelelő számokat. Erről kérjünk mindig pontos információt a kereskedőtől, hogy megfelelően össze tudjuk hasonlítani a különböző szerkezeteket.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...