Miért érdemes üvegezéskor bevonatokban és fóliázásban gondolkodni?

Ablakfelújítás – Miért érdemes üvegezéskor bevonatot és fóliázást tenni?

A nyílászárókra utólag felrakott, természetesen megfelelően kiválasztott fóliával vagy bevonattal nem csak a napsugaraktól kímélhetjük lakásunkat, hiszen ezek a hőszigeteléshez és a betörésvédelemhez is hozzájárulhatnak.

Honlapunk látogatói már jól ismerik azt a tényt, hogy a modern üvegezés 2 vagy 3 rétegű, az egyes üvegtáblák vastagsága pedig 3, 4 vagy 6 mm. Az üveglapok közti rést pedig kitöltheti levegő vagy argon-, ritkábban kriptongáz, utóbbi kettő még tovább növeli a hőszigetelő képességet.

Szigetel és komfortos

A hőszigetelés és mindennapi komfortérzetünk növelése érdekében az üvegtáblákra bevonatokat és fóliákat is lehet tenni. A víztiszta síküvegek jobb hőszigetelését kemény, a gyártás során beégetett bevonat biztosítja, illetve létezik lágybevonatolási eljárás (Low-E üveg), amivel már 2 rétegű üveggel, kriptongázfeltöltéssel is elérhető az ideális 1 W/m2K érték. A bevonat az üveglapok közti légrés felé néz, így nem sérülhet, nem is látszik, de tőle csökken a fűtésre fordított energia. Ettől még persze betűz a napfény és túlmelegedhet a helyiség, de napvédő bevonattal is el lehet látni az üveget, hogy visszatükrözze a napsugarakat. E kettő kombinációja a multifunkcionális bevonat.

Nap-, hő- és betörésvédelem

A homlokzati nyílászáró üvegének védelmére is jó megoldás a fóliázás. Rengeteg típus kapható, van, amelyik csökkenti a beláthatóságot, de az UV-védelem is megoldható fóliázással. A betörésvédelmi MABISZ-tanúsítvánnyal rendelkező biztonsági fóliákat elfogadják a biztosítók. Ma már kaphatók szilánkmentesítő termékek, melyeket beltéri üvegajtókra célszerű feltenni, ha kisgyerek él a lakásban. Homokfúvott üveget is imitálhat a fólia, ez jól mutat a fürdők ablakain és a beltéri ajtókon.

Érdemes szakemberrel!

Azt ajánljuk, hogy a kiválasztott fóliát lehetőleg szakember rakja fel – ő tudja, milyen folyadékot kell a fólia alá spriccelni, hogyan kell visszavágni az üveget rögzítő szilikont, illetve milyen simító nem sérti fel a felületet. A felrakás után hólyagosodhat a fólia, de amikor kiszárad, a buborékok eltűnnek. A fóliázott felületeket mosogatószeres vízzel, puha ronggyal takarítsuk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...