Miért kell a fát gondozni?

Ablakfelújítás – Miért kell a fát gondozni?

Bármilyen faanyag, akárcsak testünkön az élő, lélegző bőr, a környezeti hatások, különösen az UV-sugarak és az időjárás károsító ereje miatt hamarabb elöregszik, szürkül, végül tönkremegy. A fa állagát, minőségét azonban megóvhatjuk, így az hosszabb ideig képes megőrizni teljes szépségét. Érdemes néha időt szakítani a fa kezelésére, hogy tartós legyen.

Bőrünk védelmére már régóta használunk napvédő szereket, de az talán még nem egyértelmű, hogy fából készült értékeinkre is oda kell figyelnünk. Különösen az okozhat gondot, ha valamiért már eleve fertőzött faanyagot használtak fel a bútor, vagy a nyílászáró kialakításakor. Az sem jó, ha a fafelületen a helytelen szerkezeti védelem miatt megállt a víz. Ez sajnos  kedvező feltételeket teremt a különböző fakártevők fejlődéséhez.

Milyen veszélyek lesnek a fára?

Ezek a kártevők legtöbbször fagombák, amelyek a fa nedvesedése miatt jelennek meg, vagy  pedig rovarok. Ezek leggyakrabban a fal vagy a padlóburkolat hátrészét támadják meg, illetve a faszerkezet faanyagát. Ha farontó rovarok támadják meg a faanyagot, ezt általában a fában található lyukak, a lisztszerű famaradvány kupacok jelzik, vagy hangjuk figyelmeztet.

A már fertőzött fa sikeres védelméhez először meg kell állapítani a fakártevő faját és a fertőzött faanyag terjedelmét. Ezután érdemes szakember segítségével kiválasztani a fakártevő elleni irtószert.

Hogyan pusztulnak el a kártevők?

Ezek a szerek mélyen behatolnak a faanyagba, és elpusztítják a fakártevőt. Érdemes arra is odafigyelni ennél a munkánál, hogy kezelés után átfessük a szerkezetet (amely jó esetben véd az időjárástól is valamennyire). Ha így teszünk, a festéssel lezárjuk a fa felületét, így a bejuttatott irtószer nem tud visszajutni a külvilágba, és nem érintkezik már az ablak használójával. Így a méreg pontosan ott fog hatni, ahol az szükséges.

Ezt a munkát érdemes a szabadban, vagy legalább egy jól szellőző helyiségben elvégezni. A már fertőzött fa vegyszeres kezelését nem tanácsolom, hogy a lakótérben végezze, kivéve kis felületen. Ugyanígy nem ajánlott, hogy nedves, párás helyiségekben dolgozzunk, ahol később hosszabb ideig tartózkodhatnak az emberek (például a fürdőszoba).

A megóvott fa nagy értéke háztartásának, hiszen ha ablakról van szó, ez gondoskodik a szoba szellőzéséről, megfelelő hőszigeteléséről. Érdemes tehát mindent megtenni azért, hogy kiváló állapotban maradjon.

Ha további tanácsra van szüksége, facebookos oldalamon szívesen segítek.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...