Miért kell hidegben is szellőztetni?

Ablakfelújítás – Miért kell hidegben is szellőztetni?

Egy átlagos család naponta 10 liter párát termel. A téli hidegben ez a páramennyiség elhasználódottá teszi a zárt terek levegőjét, ezért nem csak jól esik, de fontos is felfrissíteni a levegőt gyors, de alapos szellőztetéssel.

A legújabb kutatások szerint lakáson belül a megfelelő minőségű beltéri levegővel megelőzhetők az asztmás és az allergiás megbetegedések, és így biztosítható az általános jó közérzet is. Mivel életünk 90 százalékát a négy fal között töltjük. Egészségünk és közérzetünk szempontjából ezért nem mindegy, milyen levegőjű helyiségben tartózkodunk. 

Az energiatakarékosság jegyében az épületek napjainkban fokozott légzárással készülnek, mely tovább ront a belső légállapotokon, magasabb páratartalmat eredményezve. Ráadásul mind otthon, mind a munkahelyünkön egyre több elektromos berendezés vesz körül bennünket, melyek szintén szennyezik a levegőt. Bár télen sokkal kevésbé van kedvünk ablakot nyitni a beáramló hideg miatt: a páratartalom csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében minden zárt térnek lélegeznie kell.

A friss levegő persze minden zárt térben (lakás, iroda, üzlethelyiség stb.) és minden évszakban fontos. Érdemes rápillantani az élettani adatokra: a szervezet, az agy jobb oxigénellátása, a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni e téren az általános lelkiállapotra gyakorolt hatásokat is. 

Az áporodott levegő vagy a nem kielégítően karbantartott mesterséges szellőztetőrendszerek által a levegőbe juttatott káros anyagok számos, a közérzetre ható kellemetlenség, tünet (rossz hangulat, idegesség, lelassult pszichés tempó) hátterében állhatnak. A megfelelő szellőzés eredményeként valamennyiünk hangulata jobb lehet, mentális működésük optimálissá válhat. A specifikus előnyök mellett a természetes szellőzés olyan, a kedélyállapotunk javulását előidéző előnyöket is biztosít, mint a kapcsolat élménye a külső környezettel – ami nem tudatosuló élmény ugyan, de mégis jelentős lélektani hozama van.

Harc a pára ellen

Télen a páralecsapódás és a penészedés többnyire a hideg külső falak mellé állított bútorok közelében alakul ki. A penészes fal allergiás és asztmás tüneteket produkálhat, emellett fáradtság, fejfájás és keringési problémák előidézője is lehet. Fontos tudni, hogy egy átlagos család páratermelése 10 l/nap. A magas páratartalmú helyiségek ideális életteret jelentenek a poratkák számára is, amelyek jelenléte allergiás megbetegedésekhez vezethet.

Érdemes arra is figyelni, hogy a fűtési szezon elején nagyobb eséllyel alakul ki páralecsapódás, ezért ilyenkor még többször szellőztessünk. Ha odakinn 10–15 °C a hőmérséklet, szellőztetéskor a helyiségek páratartalma is csökkenni fog. A falak, a padló és a bútorok gyors szellőztetés mellett még a hidegebb hónapok alatt sem hűlnek ki, és hamar visszanyerik eredeti hőmérsékletüket. 

Tanácsos télen rövid, naponta többszöri szellőztetést alkalmaznunk a hosszabb ideig tartó, ritkábban végzett szellőztetések helyett. Ha szellőztetéshez ablakot nyitunk, akkor az állott levegő 5–20 percen belül távozhat. Érdemes ezt megtennünk, hogy télen is jó hangulatunk legyen.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.