Miért kicsi az ablak?

Ablakfelújítás –  Miért kicsi az ablak?

Egy megrendelő tudakolta ezt tőlem nemrégiben, amikor arra kért, hogy varázsoljunk valahogy több fényt az otthonába. Mi lehet ezeknek a kis ablakok oka? Cikkünk ennek jár röviden utána.

A régen épült vidéki házakon sokszor fordul elő, hogy kicsi az ablak. Ennek a legtöbbször anyagi, másfelől pedig fűtési okai vannak. A régi időkben nem állt mindenki rendelkezésére mester, az ablakokat is otthon, saját kézzel készítették. Gyakran egyszerű lécekből, kézzel szögelték össze. A nagyobb ablakokat aligha bírta volna el a ház hőháztartása, ahol akár 50–80 centi vastag vályogfal is felelt azért, hogy állandó maradjon bent a hőmérséklet. Egy nagy felületű, tákolt ablakon kiömlött volna minden hő.

Az ablaküveg is ritkaság volt, értékes, nehezen beszerezhető holmi, ezért is preferálták a kisebb felületű ablakokat. 

Nem csak azért volt kicsi a felület, mert értékes volt az üveg, hanem mert alig álltak rendelkezésre megfelelő szállítóeszközök. A legtöbbször az üvegesek biciklivel szállították a hátukon az üvegeket házról házra.

Ha ön is azzal a gonddal küzd, hogy valahol kevés a fény, nem jó a szellőzés, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.