Miért nehéz felújítani a panellakások ablakát?

ablakfelújítás – Miért nehéz felújítani a panellakások ablakát?

Sokszor mutatnak nekem panellakásokban ablakokat, amelyeket fel kellene újítani. Sajnos ez a munka sok esetben közel annyiba kerül, mint egy új műanyag nyílászáró beépítése,ezért ezeket a feladatokat abban esetben vállaljuk el, ha az ügyfél ragaszkodik a felújításhoz. Erről szól a mai cikkünk.

A panelokban az úgynevezett Tessauer típusú ablakok felújítása festéssel együtt hasonló az új műanyag ablakkal árával. Jogosan sokallja tehát a felújítás összegét az, aki már megnézte, hogy egy új műanyag ablak mennyibe kerülne. Nem mondom, hogy nem érdemes a fa ablakokat megmenteni, hiszen a legtöbb esetben ez a jó megoldás – viszont a panellakásban nagyon érdemes megfontolni ezt a beruházást. Mielőtt javíttatásba fogna, számoljon utána, lehet, hogy anyagilag nem éri meg belefogni a munkálatokba.

Miért tessauer?

A Tessauer típusú ablak az egyik leggyakrabb ablakfajták közé tartozik. Elkészítése jóval kevesebb faanyagot igényelt, mint a kapcsolt gerébtokos ablakok esetében. A több ezer 60-as, 70-es években épült panelházban ezeket alkalmazták. Sok esetben olyan hulladék faanyagot használtak az ablakok készítéséhez, amely nem volt erre alkalmas, sokkal inkább illeszkedett volna gerendák, padlók kivitelezéséhez. 

Miért nevezik másképpen egyesített szárnyú ablaknak? 

Azért, mert a külső és a belső szárnya zsanérral és csavarral van egymáshoz rögzítve. Így a két ablakszárny közötti légrés okán a szárnyköz nem párásodik be. A két szárny értelemszerűen egyszerre nyílik. Óriás hátránya ugyanakkor, hogy szárnyai csavarozottak, a két üveg túl közel van egymáshoz.

Érdemes belefogni?

Vannak olyan tessauer ablakok, amelyeket könnyebben, de akadnak olyanok, melyeket csak nagyon nehezen lehet felújítani. Elméletben persze a vasalatok pótolhatók, az összekötő csavarokat is ki lehet cserélni. Ezen típusú ablakfelújítási munkálatokat olyan ügyfeleknek ajánljuk, akik a fa szerelmesei, így nem a műanyagpártiak.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...