Miért nem szabad kidobni a nagypolgári faablakokat?

Ablakfelújítás – Miért nem szabad kidobni a nagypolgári faablakokat?

A régebben épült belvárosi polgárházakat tehetős vevők számára, hosszú időre tervezték. A nyílászárókat (ajtókat, ablakokat) is időtálló, tartós anyagból (pl. vörösfenyőből), igényes kézi munkával készítették.

Az elmúlt száz évben a háborúk, majd a központi ingatlan karbantartás rendszere miatt éppen a karbantartás maradt el, vagy szakszerűtlenül végezték. Főleg az időjárás károsításának (eső, ultraibolya sugárzás, fagy) kitett ablakok anyaga sérült. A jelentős esztétikai romlás mellett megrepedezik.

Szinte minden fa megmenthető

Nem mindenki tudja, hogy ezek a sérült elemek szakszerű, korszerű karbantartással megmenthetők, további hosszú évekig a lakás díszévé tehetők. A felújítást a szokásos módon végezve: a repedezett, beszáradt, felperdült régi máz lecsiszolását követően a hiányosságokat pótolni kell, a felületet gittelni, tapaszolni, csiszolni, majd alapozó festékkel,zománcfestékkel lekenni. A száradást követő átcsiszolás után fedőmázzal zárható a felület. A célszerűen alkalmazott, mára igen elterjedt vizes diszperziós alapozó festék és a fedőzománc nem válik rideggé, nem zsugorodik, nem repedezik, mert a levegő páratartalma dinamikus egyensúlyt tart a festék nedvességtartalmával.

Korszerű anyagok

A korszerű karbantartáshoz persze korszerű, hatásos anyagok is kellenek. Létezik ma már olyan záró-alapozó anyagcsalád, amely a glettelést és csiszolást követően egy rétegben felhordva a felületre, teljes vízzáró réteget alkot, így sem a lignin, sem a rozsdásodásra hajlamos sarokpántok nem okoznak barna elszíneződést. A záró-alapozó anyag jelenleg színtelen változatban készül és magas fedőképességgel rendelkezik, A záró-alapozó család erősen tapad minden felületre, és kitűnő tapadó-hidat képez mindenfajta (vizes és szerves oldószeres) fedőfestékkel. A termékcsalád egészségre ártalmatlan, környezetbarát termék, amely jelentősen megkönnyíti a régi, de értékes nyílászárók felújítását.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamra is érdemes ellátogatnia.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...