Miért nem szabad lecserélni régi ablakainkat?

Miért nem szabad lecserélni régi ablakainkat?

Épített örökségünk részeként kellene kezelnünk hagyományos stílushordozó faablakainkat, amelyek arányrendszerükkel, formai és technikai megoldásaik révén az egész épület, utca stílusát megjelenítik. Ráadásul odafigyeléssel tökéletesebbek, mint műanyag társaik.

A meggondolatlanul elvégzett ablakcserékkel pótolhatatlan értékek mennek tönkre, temérdek szemét keletkezik, de a fenntarthatóság szempontjából is alapvető fontosságú lenne, hogy minden meglévő erőforrást maximálisan hasznosítsunk. A régi ablakokat kiváltó, energiatakarékosabb ablakokkal biztosan elveszítjük a történeti ablakok értékét.

A barokk korban még egyrétegű faablakokból a klasszicista stíluskorszak készített kettőzött, kifelé-befelé nyíló ablakot. 1855-től fokozatosan terjedt el a kapcsolt gerébtokos befelé-befelé nyíló ablak. A historizmusban ezt a típust a technikai tökéletességig fejlesztették. A szecesszióban – a technikai tudás birtokában – pedig már jóformán nem is volt határa a formai változatosságnak.

A nyílászárók méret és osztásrendje alapján 10-20 éves pontossággal meghatározható egy adott épület kora. Szakmai szempontból az első világháború előtt készült ablakok a legkiválóbbak, mert szinte kivétel nélkül nagyon jó minőségű gesztfából készültek. Az első világháborút követően készült ablakok nagy többsége is értékes, mivel az 1950-es évekig az asztalosok még alkalmazták a régi technológiákat, és betartották a tradicionális minőségi követelményeket. Később egyre gyengébb minőségű fából készültek, vetemedésre hajlamosabbak, és a formai gazdagság, a mívesség is eltűnt.

Az ablakok külső szárnya általában vörösfenyőből készült a 1900-as évek elején, csomómentes, válogatott és sűrű évgyűrűjű, tehát vetemedésre kevésbé hajlamos, az időjárásnak jól ellenálló fából. Vannak példák olyan, 200-300 éves faablakokra is, amelyek mind a mai napig jól működnek. Energiatakarékossági szempontból biztosan előnyösebb e kettős üvegezésű hagyományos ablakok megtartása és felújítása. A kétrétegű ablakok cseréje pedig teljesen leronthatja az épületek homlokzati megjelenését. Társasházak esetén egyébként a nyílászárók külső szárnya az osztatlan közös tulajdon része, tehát a többi lakótárs hozzájárulása szükséges az ablakok teljes cseréjéhez.

Ha szeretné megőrizni régi ablakát, facebookos oldalamon is talál tippeket, segítséget.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...