Miért nem tudom jó szívvel ajánlani a műanyagot? I

Ablakfelújítás – Miért nem tudom jó szívvel ajánlani a műanyagot? I.

Azok az ügyfelek, akik belevágnak az ablakfelújításba (mert szökik a meleg otthonukból, mert hosszú távú, biztosan megtérülő befektetést választanak, és mert kevesebbet akarnak fizetni havonta az energiaszolgáltatónak), hamar dilemma előtt állnak. Megtartsák-e régi fa ablakukat,vagy cseréljék a modernnek mondott, minden szempontból kifogástalannak tartott műanyagra? Ha a régi ablakot nem lehet megőrizni, vajon fából, vagy műanyagból vegyenek újat? Ezt a dilemmát szeretném eldönteni érvek és ellenérvek felsorakoztatásával.

Vegyük előbb a műanyag nyílászárókat. Ezek kiemelt előnyének mondják, hogy nagyon könnyen tisztíthatóak, megőrző festést nem igényelnek, hiszen ellenállnak az UV-sugárzásnak. Mivel a műanyag ablak tömegtermék, előállításának költsége alacsonyabb valamennyivel, mint a fa ablakoknak.

Ennek persze ára is van. A műanyag ablak kevésbé bír szép lenni. Ez nem csak a szemet bántja, de a műemlékvédelem alatt álló, városképi jelentőséggel bíró épületeknél további gondot okoz, hiszen homlokzat-torzító hatású. A műanyag beépítéséhez a régi faablak elbontása szükséges, ha a homlokzat megsérül, az plusz költséggel is járhat.

Az olcsó, és így gyenge minőségű vasalat a szerkezet gyors elhasználódását eredményezi, amely így nem megfelelő záródást biztosít, a hőszigetelés romlik (a jó minőségű vasalattal szerelt nyílászárók árfekvése magasabb).

Egy homogén falszerkezet esetén az egyrétegű (egytokos) nyílászárót alkalmazva könnyen hőhíd alakul ki, rontva a fal hőszigetelő képességét, elősegítve hideg falfelület kialakulását, páralecsapódást eredményezve, amely a penészesedés melegágya. Ehhez hozzájárul még, hogy szakaszos fűtés esetén (pl.: gázkonvektor) a kamrás szerkezet hamar visszahűl, és hűtő hatást fejt ki a fűtött helyiség irányába.

A műanyag ablak előállítása során környezetszennyező melléktermékek keletkeznek, ráadásul a műanyag ablakot nem lehet felújítani, és 10-20 év múlva biztosan ki kell cserélni. (A legtöbb egyrétegű, hőszigetelő üvegezéses ablak garanciális ideje 5–10 év.) A hőszigetelő üvegezés gáztöltése idővel elillan, átlagosan 25 év az élettartamuk.

Miért fa legyen inkább?

Beszéljünk inkább a fa ablakokról: szerintem természetes anyagok között élni sokkal jobb, hat ez a közérzetünkre a mindennapjainkban. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében a deformáció által bekövetkező víz-, hő- és hangszigetelő képessége szinte alig észrevehető. A régi ablakok, különösen a műemlék jellegű épületek esetében, kiváló minőségű faanyagból készültek, így időtállóságuk magas. A fa ablakot felújító eljárás lényege, hogy a meglévő ablakszárnyak felhasználásával, azokba hőszigetelő üvegezés beépítésével, az illesztések javításával, olcsón, hatékonyan növeljük a nyílászáró hőszigetelő képességét, egyben megőrizzük eredeti megjelenését, hangulatát.

A fa ablakok védelmében olvassa el a cikk második részét, vagy nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...