Miért párásodik az ablak? Milyen drága lehet a megoldás?

Ablakfelújítás –  Miért párásodik az ablak? Milyen drága lehet a megoldás?

Több oka is lehet annak, hogy otthonunkban nagyon sok pára keletkezik. Az újonnan épített ház esetén a legtöbbször az a gond, hogy a szerkezetekbe bevitt építési víz (a vakolat vagy a beton által) még nem távozott el, azaz még nem száradt ki rendesen a fal. Ha viszont rendszeresen az üvegtáblák között észleljük a párásodást, az rossz minőségű üvegkialakításra utal.

A rossz kialakítás egyik jele lehet, ha konvektoros fűtés esetén, amikor a fűtőtest az ablak alatt áll, masszívan párásodik a külső ablakszárny. Egyik megrendelőnknél éppen ez a gond alakult ki – szerencsére ennek megoldásához nem kell vastag pénztárca.

Megújult külső szárny

Ahogy a képen is látható ez, a felújítás során az ablak külső szárnyát újítottuk meg, ahová külső takaróléc és vízvető is került. Sokan ajánlják felújításkor a belső ablakszárnyba a hőszigetelt üveg cseréjét–a mi tapasztalataink alapján (ha külön szabályzás nincs az épületre pl. műemlék-védelem) minden esetben a külső szárnyba javasolt a hőszigetelt üveg. Ezt ebben az esetben még egy gumitömítéssel is megtoldottuk, így a panaszolt párásodás teljesen megszűnt. 

Komplex munka zárcserével

A felújítás során a zárakat is meg szoktuk nézni, hogy a középen záródó ablak esetén a rúdzár jól működik-e még. Sokszor érdemes cserélni, hogy az ablakok végül kényelmesen és rendesen záródjanak. Külön gondot fordítunk ilyenkor arra is, hogy úgy állítsuk be a zárat, hogy egy kézzel lehessen kényelmesen nyitni és csukni a nyílászárót.

Ha Ön is hasonló párásodással küzd, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.