Miért párásodik az ablaküvegem?

Ablakfelújítás – Miért párásodik az ablaküvegem?

Szenved a párától otthon? Már nem tudja, mit kezdjen a folyton csöpögő ablakokkal? Mindent a szakirodalom szerint, régi mesterekre hallgatva csinált, mégsem jó otthon lenni? Cikkünkben igyekszünk tisztázni, mi okozza a gondot, és miért van szükség mindenképpen helyszíni felmérésre.

A relatív páratartalom az a százalékos viszonyszám, amely leírja, milyen erősen telített a levegő, és milyen közel van a levegő állapota a telítettségi vonalhoz (olvasson erről többet ebben a cikkünkben). Lakáson belül körülbelül 60%-os páratartalom felett a leghidegebb ponton fog kicsapódni a pára. Ez jellemző módon egy fel nem újított ablaknál az üvegen. Ennek elsősorban az oka az, hogy túl vékony az üveg, így nagy a felületi áthűlés.


Mi rá a megoldás?

Röviden: ablakfelújítás. Részletesebben: szüksége lesz az üveg korszerűsítésére, huzatmentesítésre (nútmarásos gumiszigeteléssel) és a tokozat szigetelésére.

Tényleg jó megoldás az ablakfelújítás?

Azt lehet elmondani, hogy egy kapcsolt gerébtokos ablaknál, ha a munka megfelelőképpen elvégzett, akkor régi ablaka jobb tulajdonságokkal rendelkezhet, mint egy újonnan beszerzett nyílászáró. A régi, termoplán üvegezésű  ablakoknál pedig egyenértékű szigetelést lehet elvégezni az újjal!

Érdemes a szakirodalmat olvasni?

Alapvetően mindig hasznos, ugyanakkor nagyon eltérő vélemények olvashatók az interneten arról, hogy miként újítsuk fel a régi nyílászárókat! Sajnos a szakirodalom elsősorban fizikai számításokra hivatkozik, a tapasztalatot a háttérbe szorítva. Magam közel húsz éve foglalkozom régi nyílászárók felújításával, ezért azt tudom állítani, hogy kezdetekhez képest nagyon sokat fejlődtek a technikai eljárások.

A szomorú hír az, hogy a szakirodalom frissítése sokkal lassabban folyik, mint ahogyan a gyakorlat előrehalad. Erre azt a példát tudom mondani, hogy 10 évvel ezelőtti számításokat lehet ma is olvasni. Sajnos a szakipar ezekre a téves állításokra hivatkozva, hagyatkozva gyártja az ma már elavult kivitelezésű ablakfelújítási munkákat.

Csak még egy példa: kezdetben nem szigeteltük a tokozatot, mára ez is megoldódott. Így nem lesz utólagos áthűlés. Másik: kezdetben 15 mm-es hőszigetelt üveget építettünk bele az ablakszárnyba, ma már a 24mm-es üvegnél vékonyabbat nem szabad, mert nem fogja tudni a mai elvárásoknak megfelelő hőszigetelést. Az is nagyon vitatott ma, hogy melyik szárnyba tegyük a hőszigetelt üveget. A szakirodalom itt azt mondja, hogy egy duplaszárnyas kapcsolt gerébtokos ablaknál a belső ablakszárnyba helyezzük be a hőszigetelő üveget.

Ez nem több mint általánosítás, ugyanis ma már nem mindegy, hogy milyen kialakítású kapcsolt szerkezetről beszélünk! A kapcsolt gerébtokos ablakoknál az is számít, hol van a szerelőnyílása a beépített fa redőnynek. Ezért nem mindegy, hogy hova kerül a hőszigetelt üveg, hiszen egyetlen rossz választás esetén már nem érünk el olyan hatást a korszerűsítéssel, mint amit szerettünk volna. Ezek az ügyek csakis a helyszíni felméréskor derülnek ki. Mi ilyenkor alaposan tájékoztatjuk az érdeklődőt, hogy melyik szárnyba célszerű és milyen esetben beépíteni a hőszigetelt üveget.

Ha további információkra van szüksége a témában, facebookos oldalunkat is ajánljuk.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...