Miért párásodik be kívülről az ablakom?

Ablakfelújítás – Miért párásodik be kívülről az ablakom?

A párásodás egy teljesen természetes fizikai folyamat, amely akkor következik be, amikor a gáz vagy gőz folyékonnyá válik. Amikor a tárgy (pl. fa, fém, üveg) hőmérséklete az úgynevezett harmatpont alá esik, a levegőben lévő páratartalom kicsapódik annak a felületén. Ez a harmatpont egyébként a levegőben lévő víz mennyiségétől és a levegő hőmérsékletétől függ (ezt hívják relatív páratartalomnak). Ha magasabb a hőmérséklet, akkor a levegő páratartalmának is magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy párásodás következzen be. Azonban hideg időben relatíve alacsony páratartalom mellett is kicsapódhat a pára a tárgyakra.

Tényleg óriási gond ez?

Ablakok és ajtók esetében a külső és belső hőmérséklet közötti különbség az, ami párásodáshoz vezet. A korábbiakban, ablakfelújítás előtt a párásodás kizárólag a belső oldalon jelent meg, így egyedül belső problémát jelentett. Azonban a sokkal jobb hőszigetelő képességekkel rendelkező nyílászárók kifejlesztésével megjelent a párásodás az ablak külső felületén is.

Amikor ez megtörténik, akkor az új ablak tulajdonosa azt gondolja, hogy valamiképpen biztosan hibás az üvegezés, azonban nem ez a helyes következtetés. Ugyanis a párásodás a külső üvegen akkor jön létre, amikor a külső környezet hőmérséklete növekedni kezd az üveg felületéhez képest (legtöbbször a reggeli órákban), az a levegő pedig, amelyik érintkezik az üveggel, lehűl, és pára formájában kicsapódik belőle a nedvesség.

Az a nyílászáró, amelyen ez nem történik meg, vélhetően nem is szigetel olyan jól, hiszen megengedi, hogy az ablak külső üvegrétege is felmelegedjen a bentről jövő hőtől. Tehát a külső párásodás valójában egy jó jel.

A párásodás más módon is jelentkezhet

Rengeteg más környezeti és földrajzi faktor lehet még, amely befolyással lehet a külső párásodás létrejöttére. Tehát valójában lehetetlen megjósolni, hogy be fog-e következni a párásodás. Ugyanolyan ablakok esetében sem biztos, hogy két különböző helyen ugyanúgy elő fog fordulni a külső párásodás. Amennyiben azonban mégis szeretnénk felfedezni valamilyen szabályszerűséget a párásodásban, akkor az állapítható meg, hogy leggyakrabban az évnek csak bizonyos szakában jelentkezik. Ez az időszak általában márciusra és októberre esik, amikor a harmatpont optimális szinten van, hiszen ilyenkor nagyobbak a hőmérséklet-különbségek.

Fontos azonban tudnunk, hogy a külső párásodás nem veszélyes, és nem is egy hosszan tartó jelenség, ugyanis amikor az érintett felületet napfény vagy némi szellő ér, akkor a pára gyorsan elpárolog az ablaküvegről.

Ha további információkra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalunkon is.