Miért pörög le a festék?

Ablakfelújítás –  Miért pörög le a festék?

Sokszor előfordul, hogy az ablak belső szárnyáról egyszerre csak elkezd lepörögni a festék. Egy technológiai megoldással – ahogy képünkön is látszik – ez a jelenség megelőzhető.

A legtöbbször a hulló festék esetén az jelenti a gondot, hogy anno a festék nem elég szakszerűen kerül fel a nyílászáróra. Ugyanis minden esetben impregnáló anyagkezelésre lenne szükség, hogy a festék megfelelően hozzá kötődjék a fa szerkezetéhez. Ha ez nem történik meg, a festés sokkal érzékenyebb az időjárás viszontagságainak, mint a jól kezelt ablaké.

Szintén oka lehet a festékpörgésnek, ha túl vastag a festékréteg a szárnyon. Ez akkor is megtörténik, ha csak tüneti kezelésként gyorsan újra festjük az ablakot. Ettől még ugyanis a régi festék az időjárás hatására elválik, ami magával sodorja majd a friss festéket is.

Persze az is igaz, hogy ma már az ablakot, így a festéket is egyre nagyobb UV-sugárzás éri, jóval nagyobb, mint a korábbi évtizedekben. Ezért a fa alapanyagok jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ez úgy védhető ki, hogy ahová csak lehet, alumíniumból készült profilt teszünk fel, amely már anyagában képes ellenállni az időjárásnak. Az ablak külső felére például mindenképpen ajánljuk az ilyen vízvető alumínium profilt. 

A felújítás során mi minden esetben szépen visszacsiszoljuk az ablakot, és csak ez után kerül rá a festendő léc, így az új festék már tartós védelmet biztosít otthonuknak.

Ha önnek is olyan ablaka, amelyről elkezdett lepörögni a festék, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.