Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? I

Ablakfelújítás – Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? I

Ma is használjuk a szót: gittegylet – Molnár Ferenc regényéből, a Pál utcai fiúkból. De mi az a gitt? Miért és mire használták régebben? Miért hullik ki végül? Cikksorozatunkban ennek járunk utána.

Talán már ön is találkozott a gitt potyogásával, ez ugyanis a fa ablak tulajdonosainak rémálma. Az ablakgitt, más néven a kencés gitt ugyanis igen elterjedt módszere volt – több mint 100 éves – az ablakba lévő üveg befogatásának. Napjaink a gitt lett szinte az egyik legelső érv, hogy miért dobják ki a háztulajdonosok a faablakukat és cserélik ki műanyagra. Én azt állítom, hogy az ablakgittet nem lehet hosszú távon jól rögzíteni az ablak üvegfalcába.

Budapest, Egry József 36 és Tizedes u 4

Mi volt régen?

Lássuk, mit mondtak a szakik, akiktől régen tanultam az ablakgittelés fortélyait! Az ablakgitt bedolgozásakor, mivel a gitt ekkor még puha, gyorsítani kell a kötést. Hogy gyorsan, meg keményen belekössön, ezért gipszel kell keverni. Előnye még a gipsznek, hogy hamarabb lehet az ablakot befesteni. Mivel üvegezés után már általában másnap festeni szokták az ablakot, nem várná meg senki szívesen, hogy magában megszáradjon, mivel gipsz belekeverése nélkül ez olykor 1-2 hónapot is igénybe venne egy melegebb időszakba. Az üveget gittelés előtt gittszöggel kell rögzíteni, ennek a távolsága 20–30 cm között legyen – ha ez nagyobb, akkor az üveg berázkódik és a gitt hamarabb fellazul, elválik és kipotyog.

Ha érdekli mi a megoldás a gittelés helyett, olvasson itt tovább, vagy nézzen szét facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...