Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? II

Ablakfelújítás – Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? II

Ma is használjuk a szót: gittegylet – Molnár Ferenc regényéből, a Pál utcai fiúkból. De mi az a gitt? Miért és mire használták régebben? Miért hullik ki végül? Cikksorozatunkban ennek járunk utána, ez az írásunk második része, az elsőt itt találja.

Leggyakrabban a gitt az ablak alján hullik ki – de miért?

Az időjárás viszontagságainak az ablak alja van a legjobban kitéve: eső, napsütés itt éri. Az ablak használatakor, illetve az idő múlásával a nyílászáró leereszkedik és az ablak alja elkezd szorulni – ilyenkor nyitáskor a feszítés hatására az ablak alján levő gitt esik ki leghamarabb.

Kétféleképpen hullik ki a gitt az ablakokból:    

Szakaszonként, amikor először megrepedezik és utána esik ki úgy, hogy ahol a gittszögvan, ott fog kiesni legutoljára.

A másik eset, amikor nem használnak üvegszeget, vagy nem megfelelő távolságban van, ilyenkor egészben esik ki az ablakból a gitt.

Mi lehet a megoldás a gitt helyett?

A megoldás a gitt helyett a fa beszorítóléc alkalmazása. Ha korszerűsítjük a nyílászárókat, akkor nekünk az első szempont, hogy megszüntessük a gittet és az általunk kifejlesztett, időjárásálló fa beszorító lécre cseréljük, korszerűsítjük a mai hőszigetelési eljárásoknak megfelelően.

A korszerűsítésről bővebben itt olvashat: http://www.ablakfelujitas.hu/ujjavarazsolt-ablakok-bontas-nelkul-egy-ora-alatt

Lényeges, hogy az ilyen profilléceket tartósítani kell az időjárás ellen. A legjobban bevált módszer a lenolajkence három soron való alkalmazása.

 

A lenolajkencével viszont vigyázni kell, mert nem lehet vele gyors munkát végezni. Felhordás után a tömény lenolajkence száradása melegebb időben 1-2 hét és csak aztán lehet festeni.

Ha további információra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...