Miért reped meg az alsó fabetét a régi nagypolgári stílusú kapcsolt gerébtokos nyílászáróknál?

Ablakfelújítás – Miért reped meg az alsó fabetét a régi nagypolgári ablaknál

Tömítés nélküli alsó dísz fabetéteket a leggyakrabban kapcsolt gerébtokos ablakoknál és kapcsolt gerébtokos ajtóknál találunk. Cikkemben azt járom körbe, hogy miért repednek meg ezek a betétek, és ha megtörtént a baj, milyen módon lehet ezt orvosolni.

Miért reped meg?

Az ilyen betétek mögötti rész sajnos a legtöbbször tömítetlen (azaz nincs púrhabbal tömítve), ami miatt már egy kisebb ütés hatására is beszakadhat. Egy ilyen betét, mivel relatíve nagy felületű falap, arra is érzékeny, ha változás történik a lakás fűtésrendszerében.

A régi konvektoros lakások fűtéskorszerűsítése során, amikor központi fűtésre váltanak a lakók, akkor megváltozik a lakás klímája. A központi meleg miatt a helyiség nedvességtartalma is alacsonyabb lesz. A betét kiszáradása miatt reped meg, mert nem bírja a száradási feszültséget. Ez a folyamat padlófűtés esetén még gyorsabban játszódik le, illetve még nagyobb eséllyel reped meg.

Mit lehet ezzel kezdeni?

A repedés megszüntetéséhez minden esetben szakember szükséges! Az asztalos mester púrhabbal fogja tömíteni és rögzíteni magát a betétet! A repedést csak ez után lehet és érdemes tömíteni.

A másik megoldás lehet a teljes betét cseréje. Ezt egyetlen dolog miatt nem szoktuk ajánlani: túl magas lesz a költsége a beszorító lécnek, hiszen azt teljesen újra kell gyártani. Ennek a költségek mellett az is hátránya, hogy nem teljesen lesz ugyanaz a beszorító lécnek a díszes kiképzése.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamra is érdemes ellátogatnia.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...