Miért szerethetőek a fából készült dolgok?

Ablakfelújítás – A fa ablakok stílusos szépsége

Nehezen lehetne vitatni, hogy az építőiparban a fa alapanyag az igazán környezetbarát megoldás. Előállításához, feldolgozásához – és a hulladékkezeléséhez is – kevesebb energiára van szükség, mint más anyagok esetében. Fontos megemlíteni, hogy ma már minden legálisan kivágott erdő helyére újat telepítenek, ezzel megpróbálják elérni, hogy több fát ültessenek, mint amennyit kivágnak. Az ablakok a legtöbbször európai fafajtákból készülnek, ahol a fent említett szabályokat betartva a kivágott helyére kettő újat ültetnek.

A fa újrahasznosítható

A fa teljes egészében újra feldolgozható: először előállítjuk az ablakot, aztán javítjuk, amíg lehet (sokáig lehet!), végül, élete végén energiát nyerhetünk belőle. Ehhez az életciklushoz más alapanyag gazdaságossága nem mérhető, a fa nyer.

Energiakímélő alternatíva

Nemcsak kitermelése és feldolgozása energiatakarékos, de fontos az is, hogy a fát gyakran használják más anyagok helyettesítésére (a nyílászáró jó példa, hiszen lehet acélból, alumíniumból, vagy műanyagból), amelyek előállításánál jóval több energiát használnak fel. A fa tüzelőként való felhasználása fontos szerepet játszik az üvegházhatást keltő gázok csökkentésében.

Meddig él?

Ha ápoljuk, a fa akár több generációt is becsülettel kiszolgál. Még ha különösen nagy igénybevételnek van is kitéve, többször lecsiszolható és újralakkozható, ezáltal a felülete ismételten megújítható. A fa egy hosszú távú befektetés, amelyben nap mint nap örömét lelheti, ráadásul környezetbarát. A fán a legtöbb felületi karcolás könnyen orvosolható, ha az adott helyet bevonjuk lakkal vagy olajjal, és fényesre polírozzuk. A foltokat és szennyeződéseket sem nehéz eltávolítani, hiszen tisztítószeres takarítás után lakkal vagy olajjal kezelhető a felület. Ezután még polírozással is tudunk neki új fényt adni.

A legstílusosabb választás

A valódi fa azonnal megváltoztatja a helyiség arculatát, sajátos karaktert ad neki. Függetlenül attól, hogy melyik fafajta mellett dönt, tudom, örömét leli majd a megjelenésében, amely soha nem megy ki a divatból. A lakberendezési irányzatok változnak; ami ma divatos, húsz év múlva idejétmúltnak tűnhet – feltéve, hogy a műanyag megéli-e ezt a szép kort…

A fa az idő múlásával azonban érik, kinézete egyre szebb lesz. A fa természetes, élő anyag, amely alkalmazkodik a külső körülményekhez, emiatt a klíma és a nedvességtartalom változása erősen befolyásolja. A fa természetes életterében egész felületén felveszi a nedvességet, illetve egész felületén leadja azt. Ez a különleges egyensúly hozzájárul ahhoz, hogy a lakókörnyezet egész éven át tökéletes és egészséges legyen.

Keménység

Ahogy minden fafajnak egyedi a felületi képe, úgy egyedi a keménységi foka is. A keménységi fok ismerete megkönnyítheti a döntést azt illetően, hogy melyik fafaj felel meg leginkább a nyílászáró rendeltetésének. A nagyobb „forgalomnak” kitett helyekre célszerű a keményebb fafajok közül választani.

A fafajok keménységét az ún. Brinell-teszttel állapítják meg. Ez egy egyszerű, ám nagyon pontos módszer, amelyet egy svéd mérnök, Johann August Brinell fejlesztett ki. A teszt során egy 10 mm átmérőjű acélgolyót meghatározott erővel és meghatározott ideig a fafelülethez nyomnak. Ezután megmérik az így keletkezett benyomódást és ebből számítják ki a Brinell-keménységet. Az érték a fában hagyott bemélyedés nagyságának a függvénye – minél keményebb a fa, annál nagyobb a Brinell-érték.