Mikor lehet utólagos hangszigetelésre szükség?

Ablakfelújítás – Mikor lehet utólagos hangszigetelésre szükség?

Lakásában – ha ablakai nem hangszigeteltek – többféle hang is zavarhatja nyugalmát. A két leggyakoribb zavaró hang a léghang és a lépéshang. Ezek azért lehetnek veszélyesek, mert feszültséget okoznak, s mivel szubjektív tényezők, az is előfordulhat, hogy szomszédjai nem is veszik észre, hogy Önnek milyen nagy gondot is jelent a hangszigetelés hiánya.

A léghang

A leggyakoribb zaj, amivel találkozik a lakásában az a léghang. A léghangok a levegőben terjedő hangokat jelentik. Például amikor a gyerek dobol, zongorázik vagy bömbölteti a rádióját, vagy hangosan szól a tévé. Veszekedéskor is, a tányérok esetleges csörömpölése mellett, léghangok röpködnek a levegőben. Léghang az utcáról beszűrődő, a szomszédból átszűrődő, vagy éppen a másik szobából átszűrődő zaj is.

A lépéshangok

A lépéshangok a falszerkezet által továbbított hangok. A legtipikusabb példája a felettünk lakó lépéseinek érezhető dübögése. De lépéshang az is, amikor a szomszéd lyukat fúr a falban, vagy a gyerek pattogtatja a labdáját a padlón.

A zavaró hangok ellen védekezhet például a különböző rések szigetelésével. Talán leggyakoribb módja ennek a rosszul záródó ajtók és ablakok réseinek a tömítése, elzárása. Ide tartozik azonban az ablak és a fal közötti réseknek a megszüntetése is. Ezeket a réseket lehetőleg rugalmas tömítőanyaggal érdemes megszüntetnie. A rugalmasság azért fontos, mert a rugalmas anyagok elnyelik a rezgést, és ezzel csillapítják a zajt. A lakásban például jó rugalmas tömítés lehet:

  • Az ablaknál lévő nyílások eltömítésére purhab használható
  • Gumitömítést is használhat az ajtó vagy az ablaknyílások eltömítésére
  • Ugyanígy jó lehet a vékony szivacscsíkkal való tömítése a résnek, hézagnak

Továbbá nagyon fontos, hogy ezeket a beavatkozásokat, semmi esetre se végezze el szakember bevonása nélkül.

Persze ha megfelelő, korszerű ajtói, ablakai vannak, akkor ezek szakszerű beépítéssel nem okozhatnak zajt, mert megfelelő hangszigeteléssel is el vannak látva. Legfőbb előnyként nem fognak rajtuk átszűrődni a zajok.

Nagy általánosságban a hangszigetelésre is igaz a szigetelések egyik fontos alapelve. Minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb. Persze amikor a hangszigetelést a lakásán belül helyezi el, nemcsak az utólagos hangszigetelés kialakításának költségével kell számolni, hanem a szigetelésnek a helyet elvevő hatásával is. Ezért a szigeteléskor érdemes mérlegelni, hogy lakásából mekkora helyet hajlandó „feláldozni” egy csendesebb és zajmentesebb otthonért.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...