Mikor nem érdemes vitát nyitni?

Ablakfelújítás – Mikor nem érdemes vitát nyitni?

Vitás kérdések szomszédok között természetesen bárhol előfordulhatnak, és kis szerencsével sikerül őket zökkenőmentesen tisztázni. Ha mégsem, segíthetnek a vonatkozó törvények, illetve ezek alapján a település jegyzője.

A kertes házban élők kérdéses helyzeteinek megoldásában a többi között segítenek a 2013. évi CLXXIV. törvénybe foglalt szomszédjogok. Az átlógó növényzet, a ház épségét fenyegető szomszéd fa vagy a közös kerítés felújítása gyakran okozhat vitákat.

Lemetszheti valaki a szomszéd fájának átlógó ágait?

Első körben meg kell kérni a szomszédot, azaz a növény tulajdonosát, hogy gondoskodjon az átnyúló ágak, gyökerek eltávolításáról. Ha nem gondoskodik erről, de azok zavarják az ingatlan használatát, árnyékot vetnek vagy gyümölcs hullik róluk, az ember alapos indokkal, jogosan lemetszheti az átlógó növényrészeket, de csakis a telekhatárig, nem szabad átnyúlni a másik kerítése felett. Ha valaki úgy vágja le a szomszéd növényének részeit, hogy erről nem szólt neki előre, az ezt sérelmező szomszéd akár kártérítésért is folyamodhat. 

Ha a szomszéd öreg fája a ház épségét fenyegeti

Amennyiben a szomszéd kertjében áll egy növény, akár egy öreg fa, amely fenyegeti az ingatlan épségét, esetleg használatát akadályozza, tulajdonosának joga van fellépni. Ez igaz minden veszélyt okozó dologra, düledező sufnira, átlógó ereszcsatornára. Először természetesen a szomszéddal kell beszélni a problémáról, de ha ő nem együttműködő, a jegyzőnél kérhető segítség. Helyszíni szemle után, indokolt esetben a jegyző elrendelheti a fa kivágását, a terep rendezését.

Ki újítsa fel a kerítést?

Sok esetben egyazon kerítés választja el a szomszédokat, a kerítés azonban általában az egyik fél telekhatárán belül áll. Ha mégis pont a felénél húzódna, a kerítés használatára mindkét fél jogosult, de felújítását is mindkét félnek közösen kell állnia. Felújítási költségeit olyan arányban kell megosztaniuk, amilyen arányban erre kötelezi őket a jogszabály vagy megállapodásuk. Ha ezek arról nem rendelkeznek, akkor a határolt területek hosszúságának arányában kell megosztani a költségeket. Ez a mezsgye vagy határoló növénysor karbantartására is vonatkozik, tehát például a sövényre is. Ha mégsem közös a kerítés, a felújítás azt terheli, akinek a telkén húzódik. Ennek kiderítése a földhivatalból kikérhető tulajdoni lap alapján dönthető el, nagyon extrém esetben földmérő segítségével.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...