Milyen alapú festéket érdemes használni? I.

Ablakfelújítás – Milyen alapú festéket érdemes használni? I.

Festésnél nagy segítség lehet, ha megismerjük a festékek alaptulajdonságait. Mi elég komoly felhasználók vagyunk, ezért azt gondoljuk, a vizesbázisú festékek – több előnyös tulajdonságuk ellenére – még mindig kicsivel az oldószeres zománcok mögött állnak. Cikksorozatban járjuk körül ennek okát.

Nyilván ön is látta már, hogy a festékdobozok oldalán bő leírások vannak. Tegye a szívére a kezét: elolvasta ezeket valaha? Mi azonban most megtesszük ön helyett, igyekszünk összefoglalni a vizes és az oldószeres tulajdonságait.

Melyiket válasszuk?

Barkácsolók körében népszerűek a vizes bázisú zománcfestékek. Azonban a szakemberek az oldószer bázisú zománcokat részesítik előnyben a vásárlásnál. Ennek az első, és talán a legfontosabb érv, ami az oldószeres festékek mellett szól, hogy alapozást követően egy réteg zománcfesték elegendő a végső felület eléréséhez. A vizes bázisú festékeknél sajnos szinte garantált a 2 vagy a 3 rétegnyi fedőfesték felvitele.

A száradásukban is vannak különbségek, itt nyilván a vizes bázisú festékek vezetnek. Az oldószeres zománcfestékek tapasztalataink szerint igénylik a 24 órás száradást. Azonban a vizes bázisúaknak – típustól függően – 2–6 óra száradásra van csak szükségük, ezt követően átfesthetők. Ezért például jól használhatók olyan ablakoknál, ahol estére már nem lehet nyitva hagyni az ablakszárnyakat.

A harmadik szempont, amelyben a vizes bázisú festékek előnyösebbek: az illat. Ennek egyszerű az oka, a vizes bázisúak nem tartalmaznak erőteljes és káros szagú hígítót, így, ha van is egy kis szaguk, az kevésbé káros az egészségünkre.

Ami még felmerülhet szempontként, az a kiadósság kérdése. A festék leírások alapján például az egyik típus tíz, a másik márka oldószeres kiszerelés 15 négyzetméter bevonására elegendő. Persze ez a szempont erősen márkafüggő lehet. A vizes lazúroknál már más a helyzet: azok szinte azonos fedőréteget biztosítanak a fa felületeinknek, így ott jogosan váltják fel az oldószeres termékeket.

Hogyan kell használni?

A felhordási mód mindkét típusnál teljesen megegyezik: tehát ecsettel, hengerrel, de akár szórópisztollyal is használhatók mindkét kategória termékei. A hengeres felhordásnál a vizes bázisút hatékonyabb velúr hengerrel felhordani a szivacs helyett. Ami még fontos lehet: a vizes bázisú festékeknél is ügyeljünk a padló takarására festés közben, mert a lecsöppenő festékcseppek száradást követően csak erős hígítóval távolíthatók el.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...