Milyen alapú festéket érdemes használni? II.

Ablakfelújítás – Milyen alapú festéket érdemes használni? II.

Festésnél nagy segítség lehet, ha megismerjük a festékek alaptulajdonságait. Mi elég komoly felhasználók vagyunk, ezért azt gondoljuk, a vizesbázisú festékek – több előnyös tulajdonságuk ellenére – még mindig kicsivel az oldószeres zománcok mögött állnak. Cikksorozatban járjuk körül ennek okát.

Kültéren melyik jobb?

Sokszor lehet kérdés otthon, hogy a vizes lazúrt használhatjuk e kültéren? Alapvetően igen, de egy dologra vigyázni kell: csal a teljes száradást követően válik stabil vízpergető bevonattá. Ezért a még frissen felhordott festéket eső még nem érheti. Ez igaz az oldószer bázisú festékeknél is: jobb, ha ezeket sem éri nedvesség a teljes száradás előtt. Azonban ha ez megtörténne, az oldószeres lazúrral bevont felület stabilabban ellenáll a víznek. 

A teljes kiszáradást követően mindkét típus kiváló védelmet biztosít fa felületeknek. A hosszú távú stabilitás és UV-védelem mindkét festéknél megközelítőleg azonos mértékű. Mivel árban sincs már kiugró különbség, így mindkét típusú festék jó választás fa felületek bevonására.

Melyiket vegyük meg?

Az ideális festékválasztásnál több mindent kell mérlegelni, ráadásul mindenkinek más tulajdonság lehet fontos. Például – ahogy az előző cikkünkben ezt írtuk is – az oldószeres festékek nem csak festés közben büdösek, de azt követően még napokig érezhető szaguk a lakás helyiségeiben. Ezért például babaszobába nem ajánlott a használatuk!

A választást segíti, ha végiggondoljuk, milyen felületen fogjuk a festéket használni. Amennyiben natúr fa felületre szeretnénk festeni, és fontos, hogy a fa erezetei megmaradjanak, akkor a lazúrfesték a legjobb választás. Ahol a simaság a lényeg, ott zománcfestékre lesz majd szükségünk. A lazúrfestékekből két fő típus van: a vékony és a vastaglazúr. Mindkettő stabil és tartós bevonatot biztosít a fának, a különbség csak a festék sűrűségében rejlik.

Foglaljuk össze!

Az oldószer bázisú festékek előnyei és hátrányai.

  • nagyon jól fed, kevesebb rétegre lesz szükség
  • árban gazdaságosabb
  • kiadósabb
  • hátrányai: lassan szárad; erős szaga van

A vizes bázisú festékek előnyei és hátrányai:

  • Nincsen erős szaga.
  • gyorsan szárad
  • hátrányai: több rétegben kell felhordani, kevesebb felületre elég

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...