Milyen hiedelmek kötődnek a fa ablakokhoz?

Ablakfelújítás – Milyen hiedelmek kötődnek a fa ablakokhoz?

A sok szakmai tartalom melletti pihentető kitekintésünket a fa nyílászárók változatos világára egy rövid nyelvészeti búvárkodással kezdtük, most pedig olyan egy rövid összeállítással folytatjuk, amely a fa ajtókhoz, fa ablakokhoz kapcsolódó hiedelmekből, népi megfigyelésekből szemezget.

A néphit szerint ha Szent György-napkor vadrózsaágat vagy csalánt helyezünk el az ablakban, az megvéd bennünket a rontó hatalmak ellen. Nagyon sok „ajtós, ablakos” néphit olvasható a születéssel kapcsolatosan is. A kisgyermek védelmében seprűt állítanak az ajtóba vagy fokhagymával kenik be az ajtófélfát. Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit. Ha a bejárati ajtó nem befelé, hanem az utca felé nyílik, akkor balszerencse sújtja a házat.

Ajtók, ablakok a történelemben

Az ajtónak egyedül Rómában volt saját, külön bejáratú istene, Janus. Hagyományosan két arccal ábrázolták, amelyek ellentétes irányba néztek, ami nagyon bölcs, mert az ajtó egyidejűleg a távozás és az érkezés helye.

Mágikus helynek számít a küszöb. A küszöb alkalmas hely volt a szerelmi jóslásra is. A lányok vízkeresztkor ide helyezik gyöngysorukat, hogy megálmodják jövendőbelijüket. A küszöb alá beásott béka, fokhagyma vagy nadragulya megvédi a házat a boszorkányoktól és a rontástól.

Európa-szerte ismert volt, hogy az új háziasszonyt a küszöbön átemelve viszik be a házba vagy az, hogy a koporsót a halott kivitelekor egyszer vagy háromszor a küszöbhöz érintették.

A világ más tájain is fontos hitek kapcsolódnak a küszöbhöz. A küszöbnél sok nép végzett szertartásokat.

Marco Polo azt írta a 13. században, hogy Kublai Khán pekingi palotájának minden ajtajában őrök álltak, hogy megbüntessék azokat, akik ráléptek a küszöbre. Egy másik keleti utazó arról számolt be, hogy akár halálra is ítélhették azt, aki megérintette a tatár főnök küszöbét. Ma már csak a menyasszonynak nem szabad a küszöbre lépni, amikor először megy új otthonába, vagy akár csak a szállodai szobába a nászúton. A római férfi átemelte az új asszonyt a küszöbön.

Az európai középkorban pentagrammal, ötágú csillaggal védelmezték a küszöböt.

Angliában még a 19. században is előfordult, hogy a koraszülött, életképtelen borjút az istálló küszöbe alatt ásták el, mégpedig patáival fölfelé, azt gondolták, ez majd megvédelmezi a többi tehenet a vetéléstől.

Mágikus lyuk

Még a kulcslyuknak is mágikus szerepe volt. Az ördög hagyományosan a kulcslyukon át közlekedik, azért is fekete a kulcslyuk. De ezen a kényelmetlen úton járnak a tündérek is, különösen amikor azon mesterkednek, hogy ellopjanak egy újszülött gyereket, kicseréljék a sajátjukkal. Nincs más segítség, ollót, kést, valamilyen vasból készült eszközt kell tartani a lábtörlő alatt. (Bhaktipedia)

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...