Milyen a jó ablak és ajtó?

Ablakfelújítás – Milyen a jó ablak és ajtó?

A jó üvegezés, a szép felület, a megbízható vasalat vagy akár a könnyű kezelhetőség mellett ma már előtérbe kerültek az energiatakarékossági és biztonsági szempontok is a nyílászáróknál, amelyekért több alkotóelemük felelős. Ezt járja körbe az alábbi cikk.

Annak érdekében, hogy egy tetőablak, teraszajtó vagy bejárati ajtó évtizedekig kiszolgáljon bennünket, több feltételnek egyszerre kell megfelelnie, éppen ezért az építkező vagy éppen felújító család nincs könnyű helyzetben, amikor választania kell. Ha az egyik, az időjárás hatásainak leginkább kitett nyílászáró típust, a tetőablakot vesszük górcső alá, akkor a biztonság és kényelmes kezelés mellett azonnal felmerül az energiatakarékosság kérdése is.

Gyakran kerül a döntés középpontjába az, hogy hány rétegű az üveg, pedig a beépítés szakszerűsége, a tetőszerkezet és maga az ablak találkozási pontjai és a nyitás-zárás módja szintén fontos kritériuma annak, hogy a tetőablak hosszú távon működjön, és ne legyen az energiapocsékolás melegágya. A tetőablak beépítése ugyanis a hőhíd kialakulásának egyik leggyakoribb helye, amelynek oka többnyire a szakszerűtlen beépítés. Ennek elkerülése érdekében a tetőablakokhoz érdemes párazáró fóliát is választani. És ne feledkezzünk meg arról, hogy a komoly gyártók ma már legalább 5–10 év szavatosságot adnak, ami a vasalatra, profilra és külső üveg törésére egyaránt vonatkozik.

Nyitjuk és csukjuk, de nem mindegy hogyan…

De ne gondoljuk, hogy az ablakok, ajtók, teraszajtók, tetőablakok minőségének egyetlen kritériuma a hőszigetelésben játszott szerepük. Természetesen ez fontos kérdés, és a fűtésszámlán is megjelenhet a rosszul megválasztott nyílászárók eredménye többletkiadás formájában. Ám a használati értékben, abban, hogy bosszúságot okoz-e minden nyitás-zárás, vagy csak észrevétlenül szolgál minket a jól megválasztott nyílászáró, a vasalatnak elvitathatatlan szerepe van.

Tegyük még kényelmesebbé!

Nem meglepő, de minden energiahatékonysági mutató zárt állapotban igaz csak. Szóval ne hagyjuk nyitva az ablakot véletlenül! De ha hajlamosak vagyunk ilyen figyelmetlenségre, vagy csak szeretjük otthonunk minden pontján az „okos” megoldásokat, ne hagyjuk ki a számításból az intelligens ablakbuktatót. Ami pedig a fűtési költségeket illeti, az ablakokba beépített nyitásérzékelővel a termosztátot kapcsolhatjuk ki-be attól függően hogy nyitva van-e az ablak vagy csukva.

Számos gyártó közül válaszhatunk ma már a vasalatok terén, közülük a Magyarországon és világszerte félmilliárd eladott nyíló-/bukó-nyíló garnitúrával a Roto az első. Anno 1938-ban ők voltak az elsők, akik ipari gyártású bukó-nyíló vasalatot dobtak piacra, de 1968-ban a Roto készítette a világ első felnyíló tetőtéri ablakát is, így gyártói tapasztalatuk számos területen megkérdőjelezhetetlen. Innen már a vásárlóra van bízva, hogy mit választ és még csak döntenie sem kell a látvány, biztonság vagy energiahatékonyság között.

Ha további információkra van szüksége a vasalatokról, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...