Milyen a jó ablak és ajtó?

Ablakfelújítás – Milyen a jó ablak és ajtó?

A jó üvegezés, a szép felület, a megbízható vasalat vagy akár a könnyű kezelhetőség mellett előtérbe kerültek az energiatakarékossági és biztonsági szempontok is a nyílászáróknál, amelyekért több alkotóelemük felelős.

Annak érdekében, hogy egy tetőablak, teraszajtó vagy bejárati ajtó évtizedekig kiszolgáljon bennünket, több feltételnek egyszerre kell megfelelnie, éppen ezért az építkező vagy éppen felújító család nincs könnyű helyzetben, amikor választania kell. Ha az egyik, az időjárás hatásainak leginkább kitett nyílászáró típust, a tetőablakot vesszük górcső alá, akkor a biztonság és kényelmes kezelés mellett azonnal felmerül az energiatakarékosság kérdése is.

Gyakran kerül a döntés középpontjába az, hogy hány rétegű az üveg, pedig a beépítés szakszerűsége, a tetőszerkezet és maga az ablak találkozási pontjai és a nyitás-zárás módja szintén fontos kritériuma annak, hogy a tetőablak hosszú távon működjön, és ne legyen az energia-pocsékolás melegágya. A tetőablak beépítése ugyanis a hőhíd kialakulásának egyik leggyakoribb helye, amelynek oka többnyire a szakszerűtlen beépítés. 

Nyitjuk és csukjuk, de nem mindegy hogyan…

De ne gondoljuk, hogy az ablakok, ajtók, teraszajtók, tetőablakok minőségének egyetlen kritériuma a hőszigetelésben játszott szerepük. Természetesen ez fontos kérdés, és a fűtésszámlán is megjelenhet a rosszul megválasztott nyílászárók eredménye többletkiadás formájában. Ám a használati értékben, abban, hogy bosszúságot okoz-e minden nyitás-zárás, vagy csak észrevétlenül szolgál minket a jól megválasztott nyílászáró, a vasalatnak elvitathatatlan szerepe van.

A gyártók újabb és újabb innovációval igyekeznek a változó igényeket kielégíteni. Így a nyílászárók még tartósabbak lettek, jobb betörés elleni védelmet nyújtanak, jobb hangszigetelést eredményeznek. Könnyebb kezelhetőségük talán a legkézelfoghatóbb előnyük, azon túl, hogy a nagyobb teherbírásuk révén ezekkel nagyobb üvegfelületek tervezhetők, amelyek a mai, nagy méretű nyílászárókat előszeretettel alkalmazó építészet kedvelt elemei.

Bejárati ajtóknál pedig az elmúlt évtizedekben a biztonság már talán a design fontosságát is meghaladta, így az újabban alkalmazott, többpontos ajtózárak és küszöbök használatával nemcsak a hőszigetelési, de a biztonsági értékek is növekedtek.

Tegyük kényelmesebbé!

Nem meglepő, de minden energiahatékonysági mutató zárt állapotban igaz csak. Szóval ne hagyjuk nyitva az ablakot véletlenül! De ha hajlamosak vagyunk ilyen figyelmetlenségre, vagy csak szeretjük otthonunk minden pontján az „okos” megoldásokat, ne hagyjuk ki az intelligens ablakbuktatót. Ami pedig a fűtési költségeket illeti, az egyes ablakfajtákba beépített nyitásérzékelővel a termosztátot kapcsolhatjuk ki-be attól függően hogy nyitva van-e az ablak vagy csukva.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...