Milyen a jó ablaküveg?

Ablakfelújítás – Milyen a jó ablaküveg?

Mindenki hallott már az üvegházhatásról. Mindenki szeretne kevesebbet költeni a fűtésre. A kettőnek persze köze van egymáshoz, hiszen az üvegházhatást a saját otthonunkban kihasználva hozzájárulhatunk a globális üvegházhatás csökkentéséhez, ezáltal a pénzünket kellemesebb dolgokra költhetjük, mint a fűtésszámla kifizetése.

A  megoldást erre azok a jó hőszigetelő üvegek kínálják, amelyek a meleget a lakásban tartják, miközben a nap melegítő sugarait is átengedik. Az üveg hőszigetelését az Ug hőátbocsátási érték jellemzi. Annál jobb, minél alacsonyabb ez az érték. Az ablak nagy része üveg, ezért fontos ez a mérőszám, de ahhoz, hogy az összes tulajdonságát értékelhessük, az egész ablakra vonatkozó Uw értéket kell használnunk. Ez 0,8–0,9 W/m2K között már kiemelkedően jónak számít.

A globális üvegházcsökkentéshez hozzájárulhatunk otthonunkban kialakított hőszigetelő üvegek segítségével. Az elérhető ára miatt jellemzően használt argon gáztöltés használatával jónak számít a 0,6 W/m2K. A g érték azt mutatja meg, hogy a napenergia hány százalékát engedi be az üveg. A kétrétegű, Ug=1,1-es üvegeknél ez sokszor 63%, a jobb szigetelésű, háromrétegűekre viszont 50% a jellemző. Ez nem tévesztendő össze a fényáteresztő képességgel, ami a járatos üvegeknél jellemzően 80%, ami azonban az energiatakarékosság szempontjából nem jelentős tényező.

Bizonyos üvegek mindkét előnyt egyesítik, ezek Ug értéke 0,6 W/m2K, g értéke pedig 62%. Ez az üveg a lakásban tartja a meleget és a nap melegítő hatásából a járatos háromrétegű üvegekhez képest több mint 20%-kal többet hasznosít, ezzel tovább csökkenti a fűtési számlánkat. Ehhez szükséges a különleges bevonat és a 48 mm-es vastagság, amelyet jelenleg még csak a legkorszerűbb ablakszerkezetek képesek befogadni. 

Természetesen az üvegek közötti tereket gázzal töltik ki a jobb szigetelés érdekében. Fontos az is tehát, hogy kapunk-e garanciát erre a gáztöltöttségre.

A megfelelő hőszigetelés eléréséhez az üvegek vastagságát, bevonatát, távolságát, a távtartó anyagát és az üvegrétegek közé töltött gázt kell megfelelően kiválasztani. Az üveg optimális megválasztása is lényeges szempont. Ha az üvegrétegek közötti nemesgáz telítettsége túl kicsi, akkor a gáztöltés szinte haszontalan, ha pedig túl nagy, akkor aránytalanul vastag hőszigetelő üveget kapunk, és a szigetelési paraméterek sem javulnak számottevően. A különböző rétegű üvegeknek eltér a maximális mérete. 

A nagy ablakoknál általában nem gondolunk a biztonságra. Legfeljebb az merül fel, hogy mennyibe fog kerülni az üveg cseréje, ha kitörik. E szerkezeteknél minden esetben javasolt a biztonsági üvegek használata, mivel így elkerülhetők az üvegek törésekor a személyi sérülések. A mindennapokban sokszor találkozunk biztonsági üvegekkel, csak nem mindig tudunk róla. Az autónk első szélvédője például biztosan VSG-üveg. Az üvegrétegek között egy vagy több fóliaréteg található, amelyek nem engedik az üveg szétesését és ily módon akadályozzák meg a sérülések keletkezését törésnél. Az autókban az oldalsó ablakok általában ESG-üvegek (edzett), amelyek balesetkor apró, gömbölyű darabokra törnek szét, így sokkal kevésbé okoznak sérüléseket. A biztonsági üvegek használata magánlakásnál nem előírás, de javasolt a biztonsági üveg beépítése. 

Ha további információkra van szüksége, megtalál facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...