Milyen legyen az erkélyajtó?

Ablakfelújítás – Milyen legyen az erkélyajtó?

Hajlamosak vagyunk elhanyagolni felújításkor az erkélyajtókat. Pedig ez fontos része otthonunknak, hiszen rajta keresztül kapcsolódunk a külső környezethez. Komfortérzetünk és gázszámlánk szempontjából sem mindegy, hogy felújításkor vagy új otthonunk tervezésekor gondolunk-e az erkélyajtó megfelelő minőségére.

Az erkélyajtóval szembeni fő elvárásaink között van a szabad kilátás biztosítása és kiváló hőszigetelési tulajdonságok. Emellett fontos, hogy minél nagyobb helyet nyisson a közlekedők számára, akik a szobából az erkélyre lépnek ki.

Az erkélyajtó vásárlása előtt érdemes végiggondolnunk néhány dolgot, melyek befolyásolják a leendő ajtó méretét és kivitelét. Elsősorban erkélyünk funkcióját kell meghatároznunk. Szeretnénk sok időt kint tölteni? Vagy csak alkalmanként használjuk rövid időre? Esetleg csak különböző tárgyak, dolgok tárolására akarjuk használni?

Az erkélyajtók tulajdonságai

Minden esetben fontos azonban, hogy az erkélyajtó kiváló szigetelés mellett minél több fényt engedjen be a lakásba. Egy zajosabb környéken érdemes nagyobb hangszigetelésű üveggel kérni a szerkezetet. Hosszú távú nyugalmunk térül meg a kezdeti magasabb költséggel.

Figyeljünk az erkélyajtóknál a hő- és hangszigetelésre is. Ugyanolyan fontos, mint az ablakok esetében. Az a szokás, hogy az ablakokra vonatkozó értékeket adják meg az erkélyajtókra is, ami nem feltétlenül fedi a valóságot, hiszen az erkélyajtó mérete általában jóval nagyobb, mint egy ablaké

Betörésvédelmi szempontokat is figyelembe kell vennünk a közvetlen kertkapcsolatú vagy kívülről könnyen megközelíthető helyről nyíló erkélyajtónál. Ilyenkor mindenképp győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott modell zárható, betörésgátló (több ponton záródó) kivitelű-e!

Végül, de nem utolsósorban erkélyajtónk típusát az is befolyásolja, hogy mekkora és milyen méretű hely áll rendelkezésünkre. Az egy- vagy kétszárnyú bukó-nyíló ajtót – esetlegesen sorolva egy vagy két ablakkal – akkor válasszuk, ha a szárnyak befelé nyitva nem vesznek el sok helyet a térből. Ha nincs elég hely vagy nagyobb üvegfelületet szeretnénk, ideális választás a toló erkélyajtó. Ezzel szélesebb nyílást tudunk szabaddá tenni.

Itt két típus közül választhatunk. Az egyik a kedvezőbb árfekvésű bukó-toló, a másik pedig az emelő-toló típus. Utóbbit akkor érdemes választanunk, ha igazán nagyméretű nyílást kell lefednünk vagy pedig kiemelten fontos otthonunkban az akadálymentes közlekedés

Ezeket az igényeket már a tervezéskor érdemes figyelembe venni, különösen, ha olyan szerkezetet választunk, amelyet az aljzatba kell süllyeszteni. Az erkélyajtók prémium kategóriájába tartoznak az üveg harmonikafalak, amelyekkel gyakorlatilag a teljes homlokzatot szabaddá tudjuk tenni. Ezek mind hang-, mind hőszigetelés szempontjából megfelelőek. Egyszerű működtetésük mellett további előnyük, hogy nyitott állapotban is helytakarékosak, az ablaktáblák egymás mellé hajtogatva állnak a helyiségen belül, vagy akár kívül.

Ha további kérdései vannak, facebookos oldalamon szívesen válaszolok.