Minden otthonnak más a klímája

Ablakfelújítás – otthonunk klímája

Talán nem közismert, hogy a szakemberek öt különböző típusba sorolják a szobákat a szerint, hogy ott milyen a klíma. Minden lakásnak és minden szobának más lehet a klímatípusa, épp ezért érdemes ezeket megismerni, és összhangba hozni igényeinkkel. Biztos ismerős mindenkinek az, amikor például egy növény elsárgul vagy lehullik az összes levele, pedig a gazda mindent helyesen tett: jól öntözte, adott neki tápot, stb., mégis a növény csak sárgul és hullik. Nos, ilyenkor a klíma nem felel meg a növény számára. Mit lehet tenni ilyenkor? Nyilván érdemes olyat venni, ami az adott klímának megfelel. Persze nemcsak a növények, hanem mi is másképp érezzük magunkat, ha más a klíma. Éppen ezért érdemes végigvenni a klímatípusokat.

1. klíma: Meleg–napos

Melegnek tekintjük, azt a helyiséget, ahol a hőmérséklet eléri a 20–22 fokot. Ha ez a helyiség egy nap legalább háromnegyed részében napsüötést is kap, akkor ez a helyiség az 1 klímához sorolható. A 20–22 fokot néha már túl melegnek érezzük, a napsütés könnyen nyomot hagyhat a tárgyakon. Ha növényeink sárgulnak, vagy hullajtják, leveleiket akkor az a meleg hőmérséklet, vagy az erős napsugárzás miatt van. Ilyen szobákban, a déli órákban érdemes árnyékolni az ablakot, és a meleg hőmérséklet miatt főleg télen párásítani a levegőt, Érdemes még az ablak elé nagyobb növényeket elhelyezni, pálmákat, dracénákat, ezek kissé leárnyékolják a napsütést.

2. klíma: Meleg félárnyékos

Az előző típus alapján ezekben a szobákban a hőmérséklet eléri a 20–22 fokot. Félárnyékos, mert a nap csak néhány órát süt be, jellemzően ezek a déli, vagy keleti fekvésű ablakok. Akkor is félárnyékos a szoba, ha az ablak előtt egy nagy fa áll, ami megakadályozza, hogy a fény bejusson a szobába. Nyáron ezek a szobák kellemesen hűvösek Ez az ideális klíma sok növény számára.

3 klíma: Meleg árnyékos

Szintén meleg (a hőmérséklet 20 fok vagy annál magasabb). Árnyékos, mert a fény csak szűrten vagy visszaverten érkezik a szobába. Ilyen helyiségek az ablaktól távol eső sarkokban vannak, vagy az északi tájolású szobákban. Ez a klíma már növénynek nem kedvez, és az árnyékossága miatt hosszú távon mi sem érezzük jól magunkat benne.

4. klíma típus: Hűvös-napos

Hűvösnek mondjuk, azt a helyiséget ahol a hőmérséklet tartósan 10–16 fok között van. Naposnak, mert azért be-bevilágít a nap. Ez a klíma mérséklet övi növényeknek kedvez. Mi, emberek már hidegnek érezzük, és hosszú távon nem jó itt lenni.

5. klíma típus: Hűvös félárnyékos:

Hűvösnek (a hőmérséklet 10-16 fok között van), és félárnyékosnak (jellemzően déli vagy délkeleti fekvésű), mert a nap csak egy bizonyos idejében éri a fény. Ide olyan növényeket tegyünk, amelyek csak rövid ideig virágoznak.

Némelyik klímatípuson könnyen tudunk változtatni, de akad, amelyiken nem. Ha túl erős a nap, vagy túl meleg és száraz a levegő, árnyékolással és párásítással segíthetünk, és javíthatunk a klímán. De ahol kevesebb a fény, és emiatt a hőmérséklet is alacsonyabb, érdemes olyan növényeket, tárgyakat tenni, amelyeknek ez kedvez. Nyilván vendégeket, üzleti partnereket sem hűvös, árnyékos szobába fogunk várni.