Mindig kézzel kell felhúzni nagymama redőnyét?

Ablakfelújítás – Mindig kézzel kell felhúzni nagymama redőnyét?

Sokszor kapjuk meg azt a kérdést, hogy motorizálhatók-e a redőnyök egy nagypolgári házban? A rövid válasz az, hogy természetesen igen. Ha kicsit többre is kíváncsi, olvassa el cikkünket!

A régi nagypolgári lakásokban az eredeti méretek tartása érdekében kötelesek a tulajdonosok, és megbízott vállalkozókként mi is, hogy ugyanakkora redőnyt használjunk, mint az eredeti. A lényeg az, hogy semmiben ne térjen el a külső. 

Bicepsz vagy motor?

A nagypolgári lakásokban megtalálható redőnyrendszerek általában igen nehezek. De jó hír, hogy a kényelmet sem kell feltétlenül feladni. A redőny mozgatásához megoldható technikai segítség: a motorizálás. 

Tulajdonképp minden olyan redőnyt lehet motorizálni, ahol stabilan megoldott a redőnylécek oldalirányú elcsúszásának gátlása, illetve van lehetőség utólagosan beépíteni a szétcsúszásgátlásra szolgáló alkatrészeket (arriter).

Miért fontos a szétcsúszásgátlás?

A szétcsúszásgátlás nagyon fontos feltétele annak, hogy utólagosan is lehessen elektromos motort beépíteni a meglévő redőnyökbe, ennek hiányában előbb vagy utóbb valamelyik redőnyléc oldalirányba elcsúszva beleakad valamelyik redőny alkatrészbe, és mivel a motor nem érzékeli az akadást, tovább forogva szétszakítaná a redőnypalástot.

A motoros hajtásúra átalakított redőny felszerelése hasonlóan történik, mint ahogyan az előzőleg is volt, az eltérés mindössze annyi, hogy immár nem a gurtni, hanem a motorból kijövő kábel lesz szobán belül. 

A redőny felszerelését követően a motoros redőny alsó és felső végállásait a motoros redőnyök szereléshez rendszeresített próbakábelről be kell állítani, majd ezt követően kell a motoros redőny elektromos hálózatát kiépíteni és abba a motort szakszerűen bekötni. 

Ha mindez megtörtént, akkor kész is a gurtnis redőny átalakítása motoros hajtású redőnyre, ez után pedig egyetlen gombnyomással felhúzható vagy leengedhető a redőny.

Innen pedig már csak néhány lépés, hogy elérjünk egy még szebb jövő felé, ahol akár előre gondolkodva, akár távolról, interneten sötétíthetjük el lakásainkat, vagy épp olyan redőnyöket használjunk, amely a fény vagy a hőmérséklet-változás hatására reagál – persze ez még egyelőre gyerekcipőben jár.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.