Mire elég a résszellőző funkció az ablakban?

Ablakfelújítás – Mire elég a résszellőző funkció az ablakban?

Napjainkban a résszellőző már a legtöbb megvásárolható ablakban megtalálható. Ennek ellenére sokan mégsem tudnak róla, illetve nem ismerik pontosan, hogy hogyan működik és mire használható. Pedig egy olyan funkcióról beszélünk, ami kifejezetten jó szolgálatot tehet bármelyik háztartásban.

A résszellőzők között is megkülönböztetünk típusokat, melyeknek működési elve jelentősen eltér egymástól. Használatával sokat tehet azért, hogy a legnagyobb melegben vagy a téli fagyok idején, amikor nem szívesen szellőztet, a helyiségek páratartalma ne jelentsen problémát.

Hogyan működik a résszellőző funkció?

A résszellőzőt úgy érheti el az ablakokon, ha az ablak kilincsét negyedes állásba teszi, általában a bukó és a nyitott állás közé. Ilyenkor a nyílászáró csukva van, viszont a vasalatok között rés keletkezik, amelyen keresztül szellőzni tud a szoba anélkül, hogy hőmérsékletbeli változás történne.

Mire használható a résszellőzés?

A résszellőzés egy igen hatékony funkció az ablakokon. Számos lakásban okoz ugyanis kisebb-nagyobb problémát a levegő páratartalma. Van, ahol túl magas az érték, máshol épp ellenkezőleg, túl alacsony. Amennyiben nem kiugrók az értékek, akkor ezen sokat segíthet a szellőztetés, ami valamelyest helyreállítja a levegőben a nedvességet.

De miért áll elő egyáltalán ez a probléma? A modern ablakok szigetelése kivételesen erős, ezért tökéletes záródást biztosítanak. Ez remek tulajdonság akkor, hogyha szeretné kizárni a kinti zajokat, szennyeződéseket vagy az időjárás viszontagságaitól kímélné meg magát. Viszont így a szobák levegője egyáltalán nem tud cserélődni.

Biztosan megesett már önnel is, hogy egy hosszabb nyaralás után állott, kellemetlen levegő fogadta otthon. Ez pontosan a fenti jelenség miatt fordul elő. Az viszont biztosan nem jó megoldás, ha hosszabb távollét esetén is nyitva tartja az ablakot.

Mi a teendő, ha a résszellőző nem megoldás?

A fentiek fényében joggal merül fel a kérdés, hogy mi lenne a jó megoldás az említett, hosszabb utak alkalmával. Hogyan kerülhető el, hogy a levegő „állott” legyen érkezésünkkor? Ilyen esetekben javasoljuk inkább a légbevezető valamelyik típusát, ami biztosítja a helyiségben a légcserét anélkül, hogy nyitva maradna az ablak. Emellett ez a megoldás sokat segíthet a konyhában keletkező szagok vagy a zuhanyzás után visszamaradó pára megszüntetésére.

Habár a résszellőző mára már általánosnak számít, ennek ellenére nem minden ablakban van ilyen funkció. Vásárlás előtt érdemes lehet érdeklődni vagy a szakemberrel megbeszélni, hogy alakítsa ki ezt a funkciót.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.