Mire figyeljek redőnyvásárláskor?

Ablakfelújítás – Mire figyeljek redőnyvásárláskor?

A redőny a legelterjedtebb árnyékolástechnikai forma. A modern építészet részeként az igényes külső árnyékolók teljesen egyedivé varázsolhatják az épületek homlokzatát. A külső árnyékolók előnye, hogy a napsugarak 70–80%-át az ablaküveg előtt állítják meg.

Legfontosabb először tisztázni, hogy otthon mit vár el a redőnytől, mire használja, mi lesz a célja. A legtöbbször azt szeretnénk elérni, hogy a redőny nyáron zárja ki a tűző napot; amennyire lehetséges, hő- és hangszigeteljen; illetve oldja meg, hogy ne lássanak be a lakásba.

Érdemes tudni, hogy a redőnyszerelés gyors folyamat szokott lenni, és csak minimális felfordulással jár. A kiválasztásnál szempont lehet, hogy az alumínium és a műanyag redőnyt lehet-e utólag motorizálni.

A legtöbbször ez lehetséges, azonban a motorizáció fő kérdése, hogy a lécek egymástól oldalirányba ne tudjanak elcsúszni. Ez az úgynevezett arriterezés, a redőnylécek egymáshoz kapcsolása.

Biztosan látott már utcán, ablakokban féloldalasan álló, leszakadt redőnyöket. Amennyiben azt szeretné, hogy ez önnel semmiképpen ne forduljon elő, azaz redőnyeit mindig megfelelően tudja működtetni, csakis arriterezéssel ellátott kivitelt rendeljen.

Miért fontos a redőny arriterezése?

Ez voltaképpen a redőny lécek elcsúszás gátlása. Fontos tudni erről, ugyanis motoros redőnyt nem szabad e nélkül készíteni, sőt, minőségi redőny nem működhet arriterezés híján. 

Mi lehet az arriterezés elmulasztásának gondja?

Gyakran elkövetett, de a használatnál megengedhetetlen hiba, hogy a redőnypáncél elkészítésekor elmulasztják a profilok arriterezését. Az arriterezés abban áll, hogy a redőnypáncél összeállításakor dugókat kell használni a profilokhoz, amelyeknek az a feladatuk, hogy megakadályozzák a profilok egymáshoz képest történő elmozdulását. 

Ha profildugók nélkül szereljük be a redőnybe a páncélt, a redőnypáncél beékelődhet pl. a redőnytok végprofilba, ami a redőny sérülésével fenyeget. Egész egyszerűen fogalmazva: az arriterezés garantálja a redőny akadálymentes működését.

Mivel az arriterezés megakadályozza az oldalmozgást és az elcsúszást, ez a technológia teszi lehetővé a műanyag redőny motorizálását. Jól látható tehát, hogy rendkívül sok bosszúságtól, plusz költségtől kíméli meg az embert ennek a technológiának az alkalmazása már akkor, amikor a redőny felkerül az ablak elé.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...