Mire figyeljenek a lakásmegújítók?

Ablakfelújítás – Mire figyeljenek a lakásmegújítók?

A nyílászárók megújításával, hőszigeteléssel, a fűtési rendszer korszerűsítésével az ingatlan adottságaitól függően a fűtési energia akár 20-50 százaléka is megspórolható. A felújítás sikerét azonban számos kritikus pont veszélyezteti. Cikkünkkel a lehetséges buktatókat vesszük sorra.

Az ingatlan energetikai korszerűsítése akkor optimális, ha komplex módon valósul meg, a nyílászárók felújításával, szükség esetén cseréjével, homlokzati és födémszigeteléssel és a fűtés korszerűsítésével. Ilyen volumenű beruházást sokan nem engedhetnek meg maguknak egyszerre, inkább fokozatosan haladnak, de nagyon nem mindegy, hogy milyen sorrendben történnek a munkák.

Ideális esetben az ablakokkal érdemes kezdeni, annak a sikere pedig mindjárt a folyamat elején eldőlhet. A jó minőségű termék mellett legalább olyan fontos a szakszerű beszerelés. Ha egy építőanyag-telephelyen vagy barkácsáruházban vásárolunk, kevesebb lesz erre az esélyünk. Ezzel a módszerrel ugyanis könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy ha később az új ablak nem hozza az elvárt mutatókat.

Kulcskérdés a megrendelés előtt az igény felmérése, aminél nemcsak a pontosság számít, de számításba kell venni egy későbbi szigetelés lehetőségét is. Az ablak kiválasztása is olyan pont, ahol könnyű hibázni. 

Gyakran elhanyagolt és a későbbiekben sok kellemetlenséget okozó részelem a könyöklő, az elvárt zárás és a hőhídmentesség, ugyanis csak akkor biztosítható, ha kamraszáma megegyezik az ablakéval. Figyelembe kell venni a redőny vagy a zsalugáter kiosztását, aminek szintén passzolni kell az ablak kiosztásával.

Ha a nyílászárókon túl vagyunk, jöhet a szigetelés. Sokan elfelejtik, pedig a leggyorsabban és legolcsóbban megoldható  padlásfödém szigetelés nagyon eredményes, elmaradása viszont a homlokzati szigetelés eredményességét csökkent. A födém szigetelése már az ablakcsere előtt is elvégezhető, annyira egyszerű. Ugyanez már nem mondható el a homlokzati szigetelésről, amelyhez mindenképpen javasolt a szakértő segítség igénybevétele. 

Gyakran elfelejtődik, hogy a jól hőszigetelt épület nyáron is szigetel, egy ilyen épületet másként kell használni. Hogy ezt megtehessük, időben kell gondoskodni az árnyékolásról, redőnyről, vagy külső árnyékolóról, különben télen megtakarítjuk az energiát, nyáron pedig a klíma használatával növeljük az igényt.

Utolsó lépés a fűtéskorszerűsítés. Egy jól hőszigetelt házba már valószínűleg kisebb teljesítményű kazánra lesz szükség.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...