Mire ügyeljünk lépcsőházak felújításánál?

Ablakfelújíítás – Mire ügyeljünk lépcsőházak felújításánál?

Nemrégiben Budapesten újítottunk fel lépcsőházi nyílászárókat. Ezek a szép, patinás ablakok a legtöbb esetben megmenthetők. Sajnos arra is látunk sok helyen példát, hogy a korábbi fém ajtókat műanyagra cserélték.

A képen egy felújított lépcsőházi ablakot láthatunk, amely a felújítás során új, hőszigetelt üveget kapott, a lépcsőházi bejárati ajtónál pedig új profilos, kétrétegű üveggel felszerelt, teljesen megújított nyílászárót adtunk át a lakóközösségnek. 

A legrosszabb állapotban a párkányok voltak, ezeket teljesen kicseréltük, hiszen egy sima festés aligha oldotta volna meg a problémát. Szerencsére a közösség az ajtó megőrzése, nem pedig cseréje mellett döntött.

Miért okoz bajt a műanyag?

A bejárati ajtókat – főleg panelokban – régebben vasból szerelték. Az elmúlt évtizedben megkezdődött ezen ajtók cseréje műanyagra. Ezzel a megoldással máris sok probléma van és még több várható. 

Nehezen tűrik ugyanis a folyamatos működtetést, a gyenge konstrukció követkeményeként hamar megjelenik a lakók részérél a panasz: az ajtó nem vagy nem jól csukódik. 

Ez legtöbbször azért van, mert az ajtó leereszkedik, lóg és súrlódik, így az elektromos zár már nem tudja ellátni a feladatát. A régi vasajtók bár hőszigetelésben nem verhetetlenek, ebből a szempontból jobb konstrukciók voltak – legtöbbjük akár 30 éven keresztül is működik. A gondot jól mutatja be az alábbi képünk is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

További képek a témában

Ablakfelújítás - MyAlbum