Mit kell tudni a fa védelméről? I.

Ablakfelújítás - Mit kell tudni a fa védelméről? I.

A faanyagokat számos külső hatás károsíthatja, amelyek csökkentik az élettartamukat. Az erős napfény és az UV sugárzás fakítja, szárítja, így fokozatosan elveszítik a természetes lignintartalmukat. Repedezni kezd az anyaguk, ha pedig sok nedvességet kapnak, akkor a káros gombák támadhatják meg, és korhadni kezdenek. E káros hatások ellen különféle védőszeres kezelésekkel és bevonatokkal lehet védekezni.

Védőszerek és bevonatok

A faanyagok védelmét többnyire bevonatrendszerben kell megoldani. Ennek alapja a különféle favédő szerekkel történő kezelés, azaz a konzerválást biztosító, gombák és férgek ellen védő anyagok, a biocidok a faanyagba juttatása. A védőanyagokat ecseteléssel, áztatással, mártással lehet kellő hatásossággal a tiszta, száraz és korhadás-mentes faanyagokba juttatni. Szórással vagy hengereléssel a fakonzerváló szereket e módszerekkel nem lehet kellő mélységben a faanyagokba bevinni, mert az anyagba szívódásuk nem elég hatásos. Különösen fontos a vágott bütük, kialakított illesztések kellő átitatása, mert a nem megfelelően kezelt felületek fokozottan ki vannak téve a nedvesség okozta korhadásnak, és a rovarkártevők támadásának. Ez különösen a külső térben beépítésre kerülő faanyagoknál fontos, mivel ezek bizonyos felületei a beépítésük után már nem érhetők el, illetve nehezen kezelhetők konzerváló szerekkel. A jól előkezelt alaposan kezelt faanyagok sokkal tartósabbak lesznek, mint a csak felületesen áthengereltek.

A faanyagvédőszerek között több olyan is van, amelyek kármegszüntetésre - pl. gomba- vagy rovarkártevők -, vagy akár égéskeltetésre is alkalmasak. Vannak köztük kristályosak és vízben feloldhatók, vízbázisúak vagy oldószeralapúak. A kristályos védőszerek általában elszínezik a faanyagokat, ezért ezeket nem látható faszerkezetek, pl. tetőszerkezetek védelméhez szokás használni, viszont lakk, lazúr vagy pácolt felületű faanyagokhoz nem alkalmazhatók, mert ez utóbbi bevonatokat „átszínezik”.

A favédőszerek általában külső és belső térben is használhatók, ám földbe kerülő, vagy tartósan vízben álló szerkezeti elemek védelméhez nem megfelelőek. Ezekhez különleges favédő szereket kell használni. Az általános védőszeres kezelést – amennyiben ez lehetséges – a gyártó ajánlása szerinti időközönként meg kell ismételni. Ezek az anyagok impregnálják is a faanyagokat, és ezekkel kiválthatók a drágább lazúrok, festékek. Telítik a faanyagokat. Az ilyen favédőszerekkel kezelt fáknak élénkebb lesz a színük, ám nem szabad a felületüket túltelíteni, felszínük száradás után maradjon szívóképes, mert ez elősegíti a később rákent egyéb lazúrok vagy festékek tapadását. A különféle termékeknél megadják a szükséges mennyiségét, amit mindig be kell tartani.

Ha további tanácsokra is kíváncsi, nézze meg cikkem második részét, vagy keresse fel facebookos oldalam is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...