Mit kell tudni a fa védelméről? II.

Ablakfelújítás - Mit kell tudni a fa védelméről? II.

A faanyagokat számos külső hatás károsíthatja, amelyek csökkentik az élettartamukat. Az erős napfény és az UV sugárzás fakítja, szárítja, így fokozatosan elveszítik a természetes lignin tartalmukat. Repedezni kezd az anyaguk, ha pedig sok nedvességet kapnak, akkor a káros gombák támadhatják meg, és korhadni kezdenek. E káros hatások ellen különféle védőszeres kezelésekkel és bevonatokkal lehet védekezni. Az előző cikkem folytatása.

A hatásos favédelem szinte elképzelhetetlen a felületek pórustömítése, beeresztése nélkül. Ez főként a faanyagok szerkezeti védelméhez szükséges, és nem pótolja a favédőszerek előzetes használatát. A pórustömítés, illetve a beeresztés célja, hogy pótolja a száraz fa olajtartalmát, és lezárja annak felületét. E célra általában félolajat, vagy lenolajat szokás használni, mégpedig többnyire 1-2 rétegben ecsetelve, vagy áztatva. A bütük felületére érdemes külön figyelmet fordítani, mert a fa állapotától függően ezek a felületek nagyon hajlamosak a berepedezésekre, és áztatva mélyebben felszívják a pórustömítő anyagokat. A felesleget mindig le kell törölni, mert ezek az anyagok lassan száradnak, és az anyagba be nem ivódott ragacsos rétegük gátolhatja a további bevonóanyagok – különösen a vizes bázisú festékek – jó tapadását.

Napfényvédelem

UV sugárzás elleni védelmet azonban az ilyen pórustömített felületek nem biztosítanak, ezért a beeresztett fafelületek még további védő bevonatot is igényelnek, amelyek lehetnek különféle színező lazúrok, vastaglazúrok vagy festékek. Ezek már védenek a káros UV sugárzás ellen és többnyire vízlepergető hatásúak is. E külső védőrétegek azonban a kitettségüktől és a bevonatok elhasználódott állapotától függően felújítást igényelnek. A felújításukat nem érdemes halogatni, mert később már sokkal több munkát igényel az új külső védőbevonat kialakítása.

Végül még csak annyit, hogy ma már sokféle előkezelt faanyagot árulnak, pl. falemezek, forgácslapok, amelyeket az előkezelésüktől függően legfeljebb végső bevonó anyagokkal, pl. zománcfestékek alapozójával érdemes védeni a külső erodáló hatásoktól. Ez tapintással is megállapítható, amennyiben a felületük nem száraz fatapintású, akkor nem szükséges az anyagukat védő és beeresztő szerekkel kezelni, elég a lazúrozással, festéssel védeni.

Ha további tanácsokra is kíváncsi, nézze meg cikkem első részét, vagy keresse fel facebookos oldalam is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...