Mit lehet az elvetemedett ajtóval kezdeni?

Mit lehet az elvetemedett ajtóval kezdeni?

Az ajtók vetemedése, vagyis az a jelenség, hogy az ajtólap kisebb-nagyobb mértékben eláll az ajtótoktól, sokak számára ismert. A régi tömörfa ajtóknál éppúgy előfordulhat, mint az újaknál. Sajnos tény, hogy az elvetemedett ajtót tökéletesen kijavítani már nem lehet, azonban beállítással még használhatóvá lehet ezeket tenni.

A vetemedés oka az esetek többségében maga a felhasznált alapanyag. A tömörfa ajtók esetében ez könnyen belátható, de így van a lemezelt, préselt vagy mart lemezzel borított ajtók esetében is. Természetesen az ajtók gyártásakor sokat lehet tenni az ellen, hogy ne következzen ez be, azonban az alacsonyabb árú termékek esetén erre ritkán fordítanak figyelmet. A megfelelő minőségű, egyenes szálú, csomó- és görcsmentes alapanyag, amely megfelelő technológiával lett szárítva, sokkal kevésbé hajlamos a vetemedésre.

A fa holtában is „élő” anyag: a környezeti nedvességre, a levegő páratartalmára folyamatosan reagál. Az anyag rostjai hol magukba szívják a páratartalmat, hol leadják azt. Ez persze fizikai méretváltozást okoz, a folyamatosan váltakozó dagadás és kiszáradás a fa szerkezeti állapotát is megváltoztatja. Az anyagban esetlegesen lévő feszültségek folyamatosan próbálnak kiegyenlítődni. Ez okozhatja aztán az ajtólap elferdülését, csavarodását. Különösen igaz ez, ha az ajtó két oldalán eltérő hőmérsékleti és nedvességviszonyok vannak. Szintén nagyon ártalmas, ha az ajtó egyik oldala van csak felületkezelve. Ez még akkor is gondot okozhat, ha csak egy-két napig áll így az ajtó.

A gond helyrehozása nem egyszerű. Sajnos ez nagyon aprólékos munka, ráadásul a tartós siker sem garantált. Új ajtók esetében, különösen, ha még a felületkezelés sem történt meg, sikerre vezethet, ha megpróbáljuk az ajtót visszaegyenesíteni. Vagyis leakasztjuk a tokról, és a „hasas” részével felfelé vízszintesen két bakra helyezzük, a hasas részt pedig lesúlyozzuk. Extrém esetben akár még egy kis nedvességet is juttathatunk a felületre, mondjuk, egy pumpás permetezővel. A nedvességet beszívja az ajtó anyaga, és a nedves rostok szívesebben és könnyebben hajolnak a kellő irányba. Néhány nap alatt az ajtó visszanyerheti a szép egyenes vonalait. Ilyenkor azonnal le kell festeni, lehetőleg mindkét oldalon egyszerre.

Az esetek túlnyomó többségében az állapot úgy is javítható, ha az ajtószárnyat megfelelően beállítjuk és az ajtólapot utólagosan szigeteljük. A probléma a legtöbb esetben az, hogy általában nem párhuzamos rés van a tok és az ajtólap között, tehát az utólagos „hézagkitöltő” tömítéseknek is keskenyedőnek kéne lenniük, ez pedig igen nehezen kivitelezhető. Esetenként arra is lehet szükség, hogy ne csak rugalmas tömítő csíkokat használjunk fel, hanem vékony falemez csíkocskákat is, melyeket a tokra szerelünk fel, és célja, hogy valamelyest kiegyenlítse a vetemedéssel járó hézagokat. A legfontosabb ilyenkor az, hogy az ajtó zárható legyen, ez többnyire a zárlemez arrébb helyezésével, esetleg minimális marással vagy véséssel megoldható. Ha a huzatmentesség is fontos, akkor a különböző gumitömítések is segíthetnek.                                             

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is elérhet.