Mit lehet tenni a társasházak bejárati ajtajával?

Ablakfelújíítás – Mit lehet tenni a társasházak bejárati ajtajával?

Sok helyen tapasztalom, hogy a társasházak bejárati ajtaját a felújítás, esetleg a panelprogram során új műanyagra nyílászáróra cserélték. Akadt már olyan megkeresésünk, hogy javítsuk meg az új ajtó működését, mert már lóg, nehezen csukható. A fém ajtók között pedig már akad olyan is, amely közel 40 éve teljesít hibátlanul szolgálatot.

Természetesen megértem, hogy ha már van panelprogram, van forrás korszerűsítésre, akkor sokan szabadulnának a nehézkesen kezelhető fém ajtóktól. Ugyanakkor az is látszik, hogy bár hőszigetelésben jobb értékeket nyújt a műanyag, a működés más területen viszont távol áll a tökéletestől. Én senkinek nem javasolnám, hogy műanyagra cserélje a bejárati ajtót, mert hamar tönkremegy, lelóg, ráadásul a zárnyelvek fogadórészei is hajlamosak arra, hogy kiszakadjanak.

A modern igényeknek megfelelő, azaz használatában és hőszigetelési értékekben is tökéletes megoldás az alumínium nyílászáró lenne, de sajnos ezzel a lehetőséggel alig foglalkoztak a felújítási programok során. Jellemzőbb a képen is látható megoldás, kívül műanyag ajtó, ami máris elromlott, belül pedig megmaradt a korábbi vasajtó – amely már majdnem 40 évnyi szolgálatot teljesített, és még mindig ugyanúgy lehet nyitni és csukni, mint új korában.

Mi még az alumínium előnye?

Az alumínium nyílászárók először a hatvanas években jelentek meg. A korai, még alaposan hőhidas szerkezeteket idővel felváltották a hőhídmentes típusok. Alumíniumból ablak, ajtó és portálszerkezet egyaránt építhető.

Az alumínium kiváló teherbíró képességgel rendelkezik, nagy üvegeket, és erősen szeles időjárást is elvisel. Az alumínium további előnye, hogy könnyen és precízen alakítható, kis tömegű, és nem is túl drága alapanyag. Az alumínium nyílászárók nem vetemednek el, nem korrodálódnak, könnyűek, nagy teherbírásúak, rendkívül hosszú az élettartalmuk, és sokféle megjelenés közül lehet választani.

Az alumínium nyílászáró nyitási iránya tetszőlegesen kialakítható. Betörésvédelmi, biztonsági szempontból is kiválónak számít. Ráadásul az alumínium nyílászárók karbantartásához igen kevés idő szükséges. Jó hőszigetelő képességét ki lehet egészíteni a megfelelő üvegezéssel, ami nagyban javíthatja ezt a jellemzőt. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.