Mit lehet tudni az időjárás állomásokról?

Ablakfelújítás – Mit lehet tudni az időjárás állomásokról?

Az időjárásra és pontos időre szinte mindenki kíváncsi. Régen nagy divat volt kitenni az ablakba egy külső hőmérőt, ma pedig azt szeretjük, ha egyetlen kijelzőn látunk minden fontos információt a környezetünkről – és ez lehetőleg nem a mobiltelefonunk. Ilyen időjárási, hőmérő eszközökből ma hatalmas választék áll rendelkezésre.

Nyitó képünkön egy lakberendezési elemként is csodás régi készülék látható. Digitális társai színben és formában sokszínűek, de igaz rájuk, hogy ha valaki már egy készüléket látott, akkor szinte mindegyiket látta.

Néhány ezer forint körül már kaphatunk óra és hőmérő funkciókkal ellátott, külső-belső hőmérsékletet mutató készüléket. Költségtakarékosságból egy szabadba kivezetett szonda méri a külső értéket. Vagy sikerül a közvetlen napfény és a meleget sugárzó fal hatásait kiküszöbölni, vagy nem. Ne csodálkozzunk ezért, ha a Szaúd-Arábiára jellemző külső klímáról tájékoztat egész évben. 

A rádiós szenzor kijelzőjén ezeknek a készülékeknek legtöbbször a hőmérséklet és páratartalom olvasható. A mérési tartományuk általában -20-tól +60 Celsius fokig terjed, míg 20-90% tud lenni a relatív páratartalom.

A kicsit komolyabb, de még olcsóbb időjárásjelző állomás a hobbi meteorológusok, kertészek vagy természetjárók hálásan sokrétű, kompakt eszköze. 

Ahogy magáról írja a gyártó: „A vezeték nélküli összefüggő érzékelő rendszer (ISS) szabadtéri időjárás adatokat gyűjt és kisteljesítményű rádióadóval rádió útján továbbít a konzolra. Energiával az eszközt napelemek látják el, ezen kívül rendelkezik egy backup elemmel is. 

Az állomás esőgyűjtőből, hőmérséklet/páratartalom érzékelőből, anemométerből és szélirányjelzőből áll. A hőmérséklet/páratartalom érzékelő sugárzástól védő árnyékoló ernyő alá van beépítve, a napsugárzás által az érzékelő mérési adataira gyakorolt hatás minimumra csökkentésére. Az anemométer méri a szélsebességet, a szélirányjelző pedig méri a szélirányt.”

Hasznos kis kütyük ezek, ha az ember kíváncsi a körülötte lévő világra, és sejteni szeretné, egy adott napon milyen időre számíthat majd.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...