Mit tehet gyerekei nyugodt alvásáért? I.

Ablakfelújítás – Mit tehet gyerekei nyugodt alvásáért? I.

Ha a gyermekek biztonságáról és kényelméről van szó, általában senki nem sokallja a befektetett erőfeszítést vagy a költségeket. Amikor az ő szobájukat alakítjuk ki vagy újítjuk fel, sokat tehetünk nyugalmukért egy megfelelő ablakválasztással. 

A pihentető alvás elengedhetetlen feltétele a kiskorúak megfelelő fejlődésének. Ehhez sokat tud hozzátenni egy kiváló ablak, hiszen az kizárja a zajokat, és még a hőmérsékletet is segít egyenletesen tartani. Így nagyobb a valószínűsége, hogy a csemetének zavartalan alvásban van része egész éjjel, és hajnalban sem kel fel a kukásautóra vagy a füvet nyíró szomszédra. Ez a szülők pihenésében sem utolsó szempont.

A hanggátlás mellett érdemes figyelmet szentelni a hőszigetelésnek is, és eszerint kiválasztani a megfelelő nyílászárót.  A szakértők megfigyelései szerint a gyerekek 19–20 fokban alszanak a legjobban. Akár túl meleg, akár túl hűvös a szoba, az álomba szenderülés is nehezebb, és könnyebben felriadnak, így nyűgösebbek lesznek napközben is. Ezért elengedhetetlen az ideális hőfok beállítása és fenntartása egész éjjel, amelyben jelentős szerepet játszhat a jól szigetelő ablak is.

Vendégek nélkül aludni

Ma már nem nagyon akad olyan ablak, amelyre ne lehetne szúnyoghálót kérni. Ez a plusz befektetés különösen megéri, ha a gyerekszobáról van szó. Mind tudjuk, mennyire idegesítő, amikor egy szúnyog zümmögése miatt nem tudunk elaludni, a csípéssel járó kellemetlenségekről már nem is beszélve.

Felnőttként is nehezen álljuk meg, hogy ne vakarjuk el a csípéseket, a gyerekeknek pedig még a bőrük is érzékenyebb. Bár vannak, akik azt mondják, hogy ha levendulát ültetünk az ablakba, az is távol tartja a zavaró rovarokat, de az igazán betonbiztos védekezést a fizikai akadály jelenti. Ezért a szúnyoghálón nem igazán éri meg spórolni, hacsak nincs rá valami különös indokunk.

Tiszta öröm

A gyerekszoba egy varázslatos birodalom, ahol mindenféle csodálatos dolgok történnek. Egyszer kalózhajó ez a tér, másszor erőd, és elég gyakran műterem, ahol különböző remekművek, például szobrok, rajzok vagy festmények készülnek. A csodavilágban sajnos bármi megeshet a kellékekkel, akár kisebb nagyobb balesetek is. Ezért bútort és burkolatot is úgy célszerű választani a gyerekszobába, hogy könnyű legyen tisztítani és szárítani, ha valami miatt összekoszolódna. Ez természetesen érvényes az ablaküvegre is – a  mostani üvegek már elég könnyen tisztíthatók. Így nyugodt szívvel díszíthetjük is ezeket a felületeket, ha egy ünnepet, például a karácsonyt, húsvétot vagy esetleg a Halloween-t valami különleges dekorációval szeretnénk várni a családban.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. Cikkünk második részét itt találja.