Mit tehet gyerekei nyugodt alvásáért? II.

Ablakfelújítás – Mit tehet gyerekei nyugodt alvásáért? II.

Ha a gyermekeink biztonságáról és kényelméről van szó, általában senki nem sokallja a befektetett erőfeszítést vagy a költségeket. Amikor az ő szobájukat alakítjuk ki vagy újítjuk fel, sokat tehetünk nyugalmukért egy megfelelő ablakválasztással. 

Előző cikkünkben a hanggátlásról, a megfelelő hőmérsékletről és a rovarok távoltartásáról beszéltünk. Mire érdemes még ügyelni, amikor a gyerekszobába keresünk ablakot?

Biztonságban a legfőbb érték

A „se ki, se be” alapon arról is célszerű gondoskodni a gyerekszobában, hogy a kisebb gyerekek ne tudják játékból kinyitni az ablakot. Ehhez már néhány ezer forintért kaphatók olyan biztonsági zárak, amelyek egyszerűen felszerelhetők, és zárolják a kilincset a kívánt pozícióban.

Ha földszinten található a gyerekszoba, akkor tanácsos azt is fontolóra venni a maximális védelem érdekében, hogy betörésbiztos nyílászárót szereltessünk. Szintén célszerű megfontolni ilyenkor a redőny alkalmazását ezen a nyílászárón.

Hol legyen az ablak?

Ha még a tervezés fázisában vagyunk, akkor adott esetben arról is dönthetünk, pontosan hol helyezkedjen el az ablak. A legtöbb esetben már inkább a berendezést igazítjuk az adottságokhoz.

Azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hol lesz majd az ágy, illetve az íróasztal az ablakhoz képest. Sok szülőt ugyanis nyugtalanít, ha a gyermeke közvetlenül a nyitott ablak mellett alszik.

Az íróasztal pozíciója szintén nagyon fontos, mert az rendkívül zavaró tud lenni, ha tanulásnál, írásnál vagy rajzolásnál árnyékol magának a gyerek. Ezért az kifejezetten kerülendő, hogy a kisdiák a fénynek háttal üljön. 

Az a legjobb, ha az asztal közvetlenül az ablak alatt van és szemből érkezik a világosság a felületre. Ha pedig oldalról érkezik a fény, akkor vegyük figyelembe, hogy melyik az író kéz, így tudjuk majd elkerülni az árnyékolást.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.