Mitől lesz igazán tartós a fa? I.

Ablakfelújítás - Mitől lesz igazán tartós a fa? I.

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek, idegennek érezzük mellette. Ugyanakkor a fa mindenkor élő anyag marad, emiatt több gondoskodást, kezelés, ápolást igényel, mint a többi építőanyag.

A faanyagoknál belső térben a hőmérséklet és esetenként a helyiség páratartalma térfogatváltozásokat okozhat. Ez ellen magasabb páratartalom esetén gyakoribb szellőztetéssel, vagy külön a mindenkori páratartalmat szabályozó készülék alkalmazásával lehet védekezni. A magas páratartalom ugyanis okozhatja a faparketták, lambériák felpúposodását, míg az alacsony páratartalom miatt pl. a padló anyagának összeszáradása hézagokat okozhat. A szoba levegőjének páratartalma ellenőrizhető, a nedvesség értéke ideális esetben 40-60%.

A belső téri hőmérsékleti változások miatt bekövetkező anyag és szerkezeti hibák a megfelelő fafajta kiválasztásával és gondos kivitelezéssel is jelentősen csökkenthetők. Belső térben az UV sugárzás a legtöbb fafajtánál színsötétedést okozhat, egyéb hatásai azonban a tartósság szempontjából nem lényegesek.

A külső térben beépített faszerkezeteknél a főként a térfogatbeli változások miatti hibák mértékét a fafelületek bevonatrendszerének jó megválasztásával és korrekt kivitelezéssel lehet csökkenteni. A jó szellőzést biztosító szerkezeti kialakítással, pl. szilárd kötésekkel lehet a gombás fertőzéseket és a felületek befülledését a minimumra csökkenteni, különös tekintettel az illesztéseknél, beeresztéseknél.

A külső térben levő fafelületeknél az anyag nedvességfelvételén kívül a gombák és rovarkártevők ellen is védekezni kell különféle előkezelő szerek alkalmazásával. A vörösfenyő magas gyantatartalma pl. ugyan megfelelő védelmet ad ezek ellen, ám a nyár-, nyír- és egyéb fafaj szinte teljesen védtelen a gombásodás és a biológiai kártevőkkel szemben. Esetükben vizes, vagy a szintetikus oldószeres gombaölő szerek, és rovarkártevők elleni favédőszerek felületi átitatásával lehet védekezni. Ezt főként ajtók és ablakszerkezetek anyagaihoz ajánlott használni.

Ha további tanácsokra is kíváncsi, nézze meg cikkem második részét, vagy keresse fel facebookos oldalam is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...