Mitől szép egy régi bejárati ajtó?

Ablakfelújítás – Mitől szép egy régi bejárati ajtó?

A nagypolgári házak ajtajai attól vonzóak még ma is, hogy régebben jobban odafigyeltek külcsínben is a részletekre. Rengeteg olyan plusz díszítést alkalmaztak, ami csak az építtető egyediségét, és az akkori kor igényeit fejezte ki. Mondhatni, hogy a régi ajtókba fektettek munkát.

A kézimunka diadala

A tömeggyártás technológiájának hiánya miatt leginkább kézimunkával készítették el az asztalosok a tárgyakat. Olyasmire is volt idő, hogy plusz díszítéseket alkalmazzanak, mint például a kovácsoltvas rács.

Miért érdemes mégis új ajtóra cserélni a régit?

Amikor ezek az ajtók készültek, még egyáltalán nem volt szempont a hőszigetelés. Ezért aztán vékony anyagból készítették a tokozatot és az ajtólapot is, amit utólag nem lehet javítani. A legtöbb esetben a záródási pontok is rosszak, illetve a mostani kettő helyett egy ponton záródnak.

Képünkön egy új ajtót látunk, ahol a korábbival mindenben megegyező felosztást látunk. Felújított még a vasrácsot is homokszórással, leszedtük a festéket, kapott egy fedőfestéket – így mint a korábbi, úgy díszíti az új ajtó a lakást.

Letisztult külső

A tömeggyártás hozta be a most ismert ajtókat a hatvanas években, mikor a mennyiség, nem pedig az egyediség volt a döntő. Ugyanakkor ez a minőség romlására is vezetett! Napjaink elvárásává csupán a letisztult külső vált, amit a lehető legegyszerűbb kivitelezéssel el lehet érni. Ám a jövő ismét az egyediségé lehet.

És a környezetvédelem?

Egyre több az olyan technológiai eljárás jelent meg ugyanis, amivel egyedi megjelenése lehet akár még a tömeggyártással előállított ajtónak is! Ehhez pedig a számítástechnikai fejlődés segít hozzá. Sajnos a valódi minőség még mindig háttérbe fog állni addig, amíg a környezettudatosság nem kerül még jobban előtérbe. Ami viszont bizonyos: az olcsó műanyag nyílászáró nem néz ki jól a régi nagypolgári lakásokban. Mint tehénen a gatya, úgy áll el attól a stílustól.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...