Módszerek, amivel megakadályozható a téli penészesedés

Ablakfelújítás – Módszerek, amivel megakadályozható a téli penészesedés

Sokak életét keseríti meg a penész, amely ellen léteznek hosszú távú és tűzoltó jellegű, gyors megoldások is. Ezekkel elkerülhető a téli penész, ha kicsit figyelünk rá a lakásban.

Hiába a kinti hideg, a benti meleg tökéletes közeget nyúlt a penészspóráknak, melyek a levegőben gyorsan terjeszkednek, a ritka szellőztetés pedig szintén kedvez a szaporodásuknak. De ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet semmit sem tenni ellenük.

A penész megjelenésének alapvetően két dolog kedvez: a meleg és a nedvesség. Mindkét feltétel adott a téli lakásban. A fűtésnek köszönhetően állandó a jó idő, és a gyakran túlzásba vitt párásítás is könnyen bajt okozhat. A jól záró, modern ablakok és ajtók miatt pedig nem jár a levegő.

Mit lehet tenni a penész megjelenése ellen?

Az első lépés a penész megjelenése ellen, ha biztosítja a megfelelő légmozgást. Ezt telente is gyakori szellőztetéssel teheti meg. Ilyenkor elég 10 percre kinyitni az ablakot naponta párszor, hogy megmozduljon az állott levegő. Egy párátlanító készülék is sokat segíthet a penész elleni küzdelemben.

Ha a lakásban még nem ütötte fel a fejét a penész, az is elég lehet, ha egyszerűen visszafogja a párásítást. Bár télen valóban gyakran száraz a levegő, az extra nedvesség hozzájárulhat a penészgombák elszaporodásához. A szakértők általában azt javasolják, hogy a lakás levegőjének nedvességtartalma ne haladja meg a 40-60%-ot, ha penésztől tartunk.

Érdemes lehet beszerezni egy légtisztítót is, mely kiszűri a levegőből a spórákat. Ha modernebb mennyezeti ventilátora van otthon, jó megoldást jelenthet az is, ha egyszerűen az óramutató járásával megegyező irányba állítja a forgását. Ezzel nemcsak a fűtésen spórol, de a jól eloszlatott meleg levegő segít kiszárítani a potenciálisan nedves felületeket is.

Rendszeresen takarítsa a veszélyeztetett területeket, szobákat is, így, amint megjelenne a penész, már meg is szabadulhat tőle, és megakadályozhatja, hogy továbbterjedjen. A penész kiirtására ma már kaphatóak jó minőségű penészlemosók, de az egyszerű ecet is segítségére lehet. A legfontosabb erre odafigyelni a konyhában és a fürdőben, ahol különben is jelentős nedvességgel kell számolni.

Emellett ajánlott időtől időre ellenőrizni a padlást és a pincét kicsapódott pára, nedvesség után kutatva. Különösen fontos figyelni a cserepek és a tetőablakok környékét, mert itt jól látható, ha az esővíz vagy a hó bejutott a lakásba. A fürdőszobában az állandó melegnek és nedvességnek köszönhetően minden feltétel adott, hogy a penészgomba jól érezze magát. Itt is van feladat, hogy megakadályozza az újbóli megjelenésüket.

Ha a témában további információt keres, érdemes megnéznie facebookos oldalunkat is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...