Műanyag ablakok cseréje: de hogyan?

Ablakfelújítás – Műanyag ablakok cseréje: de hogyan?

Közeleg a tavasz, és egyre többen terveznek felújítást, lakáskorszerűsítést. A felújítások közül pedig egyértelműen az energia megtakarítást célzó projektek a legnépszerűbbek. Most a nyílászáró cserét vesszük közülük górcső alá.

Milyet válasszunk?

Rengetegen elégedetlenek végül a cserével, főleg azzal a részével, hogy mekkora bontási felfordulással jár. Sokan azt mondják, ha tudták volna, mekkora felfordulással jár, bele sem kezdtek volna. Van erről egy tanulságos videói is:

A nyílászárócsere talán a leggyakoribb projekt, amit a lakástulajdonosok bevetnek fűtésszámlájuk csökkentésének érdekében, a választék pedig elég széles. Nagyot lehet csalódni, ha a legolcsóbb megoldást keresi a megrendelő. Sok kivitelező szinte bármit megígér szóban, de a vége aztán az lesz, mint a fenti videóban. Ahhoz, hogy jól döntsön, mindenképp érdemes szakember véleményét kérnie, illetve nem árt tisztában lenni az alábbiakkal:

„k” (vagy „U”) érték: megmutatja, hogy egységnyi felületen 1 Kelvin hőmérséklet-különbség esetén hány Watt energia halad át, azaz mennyi energia „megy ki az utcára” az ablakon keresztül, mértékegysége: W/m2K. Tehát minél kisebb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége, melyet az üveg és a profil tulajdonságai együttesen határoznak meg. Nézzük hát, milyen üvegekkel és profilokkal találkozhatunk! Üvegek rétegezése: az üvegek rétegezését tekintve beszélhetünk 2 vagy 3 rétegű üvegekről. A 3 rétegű üvegeknek természetesen sokkal jobb a hőszigetelő képességük, így a már külsőleg hőszigetelt, vagy hamarosan szigetelésre kerülő házak esetében mindenképp ezt válaszd válassza.

Az üveg hőszigetelő képessége nem csak a rétegektől függ, növelni is lehet, például úgy, hogy a két üveg közti rést a levegőnél jobb hőszigetelő képességű gázzal feltöltik. Illetve ma már léteznek úgynevezett Low-e ablakok is, ami azt jelenti, hogy az üveget egy olyan védőréteggel látják el, mely csökkenti a hő sugárzás formájában történő terjedését, valamint vannak olyan speciális üvegek is, melyek a nap energiáját felhasználva növelik a belső hőmérsékletet.

Profilok fajtái: a profilok hőszigetelő képessége attól függ, hány légkamrával rendelkeznek. E tekintetben 3-8 légkamrás profilokat különböztetünk meg. Magyarországon a 70 mm széles 5 légkamrás profilt vásárolják a legtöbben, s bár árulnak 70 mm-es profilt 6-7-8 légkamrával is, fontos megjegyeznünk, hogy a légkamrák számának növelése itt már nem növeli a hőszigetelő képességet, amennyiben a profil szélességét nem növelik.

Ha pedig eldöntötte, hogy hány légkamrás profilt szeretne, ideje eldönteni, hogy műanyagból, fából vagy alumíniumból készüljön-e az ablak. Az alumínium profil előnye, hogy rendkívül tartós, ezért használatát elsősorban középületekben javasolják, ahol nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ennek megfelelően az áruk is rendkívül magas. A fa ablakok esztétikusabbak és természetesebb hatást keltenek, ezért választják őket sokan.

Ha további információkra is kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...