A műanyag ablakok megnövelik a gázmérgezés kockázatát

Ablakfelújítás – A műanyag ablakok megnövelik a mérgezés kockázatát

A szénmonoxid-mérgezésből adódó balesetek száma sajnos összefügg azzal, hogy a műanyag ablakok minden eddiginél tökéletesebb légzárással bírnak. Sok szabály, rendelet vonatkozik a fűtőberendezések biztonságára, ám annál kevesebb figyelmeztetést kapnak a lakásfelújítók arról, milyen kockázattal járhat az ablakok műanyagra cserélésére. A szakemberek szerencsére egyre több helyen mondhatják el, hogy a műanyag nyílászárók beszerelése közrejátszik abban, hogy drasztikusan megváltozik az érintett házak, lakások légellátása.

Miért nem jó a műanyag?

A műanyagok kockázata egyértelmű: ha nem biztosított a légellátás egy helyiségben, akkor a nyílt égésterű berendezések – kazánok, bojlerek – esetében nem lesz tökéletes az égés. Ez szén-dioxidot, annak elégése pedig szén-monoxidot eredményez. Az oxigénhiányos folyamatot még inkább gerjesztik az elszívó berendezések, illetve az elektromos ventilátorok. Ilyenkor akár 5–10 perc alatt is bekövetkezhet a szénmonoxid-mérgezés. Ha ez éjszaka történik, akkor végzetes is lehet.

Ráadásul még egy veszélyt is hordoz a természetes szellőzés hiánya: a belső levegőhiány esetében a gázkészülékekben esetleg beépített szénmonoxid-érzékelő nem jelez, az ugyanis kizárólag a kéményből visszaáramló égéstermék észlelésekor állítja le a berendezést. A 20–30 éves, hagyományos készülékekben persze nincsen ilyen érzékelő sem.

Alapos felmérés kell munka előtt

Érdemes tehát megvizsgáltatni a lakás légellátását, mielőtt új berendezést – műanyag nyílászárót, páraelszívót – építenénk be. A jelenlegi szabályozás szerint egyébként kéményes készülékek mellett kifejezetten tilos olyan berendezéseket használni, melyek a belső légtér levegőjét használják. A kicsit drágább zárt égésterű készülékekkel a kizárható a szén-monoxid-mérgezés lehetősége.

Még jobban járunk, ha megtartjuk, renováljuk meglévő fa ablakunkat, amely biztosítja a természetes légáramlást. Ha erről többet szeretne megtudni, facebookos oldalamat ajánlom.