A műanyag elzárja a levegő útját – figyelmeztetnek a lánglovagok

Ablakfelújítás – A műanyag elzárja a levegő útját

A lehető legrosszabb forgatókönyv, amikor egy otthoni tragédia, tűzeset után szúr majd szemet a hatóságnak egy szabálytalan felújítás. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Az elmúlt évtizedben a lakóépületekben állami támogatással megvalósuló hőszigetelés során a hő- és füstelvezető rendszereket is felújították. Ennek során az addigi mechanikus rendszert elbontották, és elektronikus távvezérléssel oldották meg a tetőszinten a hő- és füstelvezető nyílószárny nyitását. A felújítás keretében sok helyen az addigi nyílászárókat egyszerű műanyagtokos ajtókra, ablakokra cserélték. Ennek eredményeképpen több helyen is úgy történhettek a felújítások, hogy az új ablakoknak elégtelen a hatásos nyílásfelülete – hívta fel a problémára a figyelmet nemrégiben a Lánglovagok Egyesület. Ez az a gond, amit mi is sokszor mondunk: a műanyag ablak teljesen elzárja a lakás szellőzését.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2020. február 24-én tette közzé a honlapján az előző évben készített tájékoztatóját a társasházak pályázat keretében vagy önkéntes vállalás útján megvalósuló nyílászárócseréjéről. Ebben leszögezik, hogy ha a felújításra vonatkozó pályázat előírja a lépcsőházi füstelvezetés kialakítását vagy korszerűsítését, akkor azt meg kell oldani a hatályos előírásoknak megfelelő módon. Ha a pályázat nem tartalmaz a füstelvezetésre vonatkozó kitételt, akkor az átalakítás mértékéből, köréből, továbbá abból kell kiindulni, hogy a meglévő állapotnál nem lehet tűzvédelmi szempontból kedvezőtlenebb a cserét követő kialakítás, ideértve a nyílásfelületet, a nyílásszöget, a működtetési lehetőségeket, az üzembiztonság.

A tájékoztató különösen figyelemre méltó része a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet hatályba lépése előtti szabályozás alapján létesített lakóépületeknél az önkéntes vállalás útján történő felújítás során a műanyag profilú nyílászárók alkalmazása a füstelvezetésnél. Ilyenkor a kézi távműködtetésen kívül a lépcsőház legfelső szintjén automatikus füstérzékelőt vagy kombinált hő- és füstérzékelőt is el kell helyezni, amely a füst megjelenésénél, illetve 55–65°C hőmérséklet esetén késedelem nélkül vezérli az ablaknyitást, megelőzve ezzel a hő okozta esetleges deformálódást.

Mit lehet akkor tenni?

A Lánglovagok Egyesület felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő felújításra könnyen lehet, hogy csak egy tűzeset és abból következő jelentős füstkár, sérülés, halál esetén derül csak fény. Ekkor azonban már késő. Ezért minden felújítás során érdemes tűzvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező szakembertől szakvéleményt kérni a hő- és füstelvezető rendszer felújításának követelményeiről. A meglévő szabálytalan felújítások kapcsán pedig érdemes még az előtt lépni, hogy megtörténne a baj.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...