Nagy változás jöhet a fűtésnél

Ablakfelújítás – Nagy változás jöhet a fűtésnél

Ahogy fejlődik a technológia és egyre hatékonyabbak a szigetelések, úgy csökken az épületek fűtési igénye. A napelemek gyors terjedésének köszönhetően egyre természetesebb igénnyé válik az elektromos fűtés, mely kitűnő kiváltója lehet a gáznak számos ingatlan esetében. Annak ellenére is, hogy jelenleg az áram ára - egységnyi energiára vetítve - magasabb a földgázénál.

Az elektromos kazánok padlófűtéssel vagy radiátorral felszerelt lakások, illetve társasházak fűtésére is alkalmasak, sőt megfelelő kiegészítőkkel (váltószelep, indirekt tároló), akár melegvíz-előállításra is használhatók. Az alábbi esetekben célszerű és ajánlott az elektromos kazánt választani gázkészülék helyett:

  • Ha nincs kémény, és nem, vagy csak nagyon költségesen vagy körülményesen lehet a biztonságos füstelvezetést megoldani
  • Ha nincs vezetékes gázellátás, és nincs lehetőség energiahordozó tárolására
  • Ha kicsi a lakás
  • Ha csak időszakosan használjuk a fűtést, például hétvégi házak esetében
  • Ha alacsony energiaszintű, jól hőszigetelt az épület
  • Ha az elektromos kazánt más fűtési rendszerek, például szilárd tüzelőanyaggal való fűtés kiegészítő hőtermelőjeként alkalmazzuk
  • Ha napelemes rendszert is szeretnénk telepíteni, ami adott esetben teljes mértékben képes fedezni a kazán által elfogyasztott elektromos áram szükségletet

Ha valaki úgy dönt, hogy elektromos kazánt választ, akkor a legfontosabb szempont a megfelelő teljesítményű hőforrás kiválasztása. Ehhez első körben pontosan tudnunk kell, hogy mekkora a fűtendő helyiségek hőszükséglete. Ennek a számításnak az elvégzését érdemes gépész szakemberre bízni.

Ezen kívül meg kell határoznunk azt is, hogy milyen szerepet tölt majd be az elektromos kazán a fűtési rendszerünkben: egyedüli forrásként, vagy csak kiegészítőként üzemel-e otthonunkban a készülék. Az sem elhanyagolható szempont, hogy padlófűtésre, más felületfűtésre vagy radiátorra kötik a rendszert, esetek ezeket kombinálva alkalmazzák.

Nem szabad megfeledkezni az épület elektromos ellátottságáról sem, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy hálózatbővítésre lesz szükség. A nagyobb teljesítményű készülékek számára többnyire 400 voltot, és típustól függő nagyságú áramerősséget kell biztosítani, ami egy kisebb lakásban vagy családi házban szinte biztos, hogy nem áll rendelkezésre. 

Ezen kívül az elektromos áramból nyerhető energia nem olyan, mint például a gázból kinyert, hiszen a gáz esetén teljesítménytől és kialakítástól függően egy feles vagy háromnegyedes vezetékre van csatlakoztatva a készülékek, mely ez által megfelelő ellátást kap, legyen az akár 12 vagy 24 kilowattos gázkazán. 

Az elektromos áramnál értelemszerűen a vezeték keresztmetszetétől, a hálózati feszültségtől és az áramerősségtől egyaránt függ a működés. Érdemes olyan kazánok mellett dönteni, amelyek tartalmazzák a fűtési rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges elemeket. Ilyenek pl. a keringtető szivattyú, a biztonsági szelep, a tágulási tartály, a hő- és nyomásmérők, illetve a nyomáskapcsolók.

Ha további információra van szüksége, látogasson el facebookos oldalunkra.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...