Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Ablakfelújítás –  Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Nyáron akadnak, akik elhagyják – akár több hétre is – az otthonuk pihenni. A kikapcsolódást azonban könnyen rémálommá teheti a távollétünkben egy betörés, de egy lakatlan, éppen felújítás alatt lévő lakóház vagy egy üresen álló nyaraló is könnyen a tolvajok célpontjává válhat. Érdemes ezért felkészülni a baj megelőzésére.

Egy hosszabb ideig felújítás alatt álló és ez idő alatt lakatlan ingatlan esetén célszerű annak napi szintű személyes ellenőrzése, illetve a benne található, felújítást segítő értékek (például kéziszerszámok, építkezési alapanyagok) rendszeres dokumentálása. Fontos, hogy felújítás alatt álló, felügyelet nélküli ingatlanban ne tároljunk drága szerszámokat, eszközöket, értékeket. Ha az ingatlan szerszámtárolóval rendelkezik, akkor annak a mechanikai védelméről is gondoskodni kell. Az ablakot célszerű ráccsal ellátni, az ajtót pedig ajánlott biztonsági zárral bezárni. Ha a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb eszközöket, kisgépeket tárolni. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig hazavinni.

Mi zárja otthonát?

Az ingatlanunkban található értékeink megóvása érdekében nagyon fontos a zárak minősége. A bejárati ajtó legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelt. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa, és a hátsó ajtók, garázsajtók is rendelkezzenek kellő védelemmel. Ne feledjük, a legjobb ajtó sem véd, ha azt nyitva hagyjuk, vagy ha a kulcsot a lábtörlő alá tesszük. A szakszerűen felszerelt zár és rácsozat útját állhatja a rossz szándékkal érkezőnek.

Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni, az üvegekre pedig célszerű betörésgátló fóliát ragasztani. Mivel a nyitva, bukóra hagyott ablak könnyű prédát kínál a betörőnek, mindig zárja be az ablakokat. 

Lehet még biztonságosabb?

A biztonság növelése érdekében használjon elektronikus riasztót. Ezek a komplex biztonsági rendszerek összetett technológiát használnak, mint például mozgás-, infra- és nyomásérzékelőket, kamerákat, így teljes körű védelmet biztosítanak az épületek számára. Ezek már okostelefonokkal is összehangolhatók, vagy akár távfelügyelet is kérhető hozzájuk, így riasztás esetén a biztonsági szolgálat munkatársai azonnal a helyszínre indulnak. 

A kameráknak köszönhetően pedig rögzíthetők az események, így az elkövetők is. Amennyiben huzamosabb ideig van távol a lakásától, gondoskodjon arról, hogy a postaládáját rendszeresen ürítsék, így elkerülheti, hogy illetéktelenek is tudomást szerezzenek arról, hogy nem tartózkodnak otthon.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.